2023-06-01
最鍾意食新開嘅日本餐廳,餐廳嘅裝修好有日本園林風,唔使飛去日本都好似喺日本食omakase 咁❤️❤️食嘅係晚·17品1️⃣前菜3品-螢光魷魚好鮮甜,夾雜海水味-汁煮黑梅貝好好食喎!肉質彈牙😆-沖繩水雲岩石上嘅海藻,加左自家醃製嘅淮山,同埋三文魚子,酸溜溜,好開胃2️⃣刺身4品(季節限定)-北海道水八爪點wasabi ,再點鹽或壽司豉油食,鮮味十足,吸盤好爽脆,彈牙煙韌!-深海池魚上面有少少梅子醬紫蘇花,就咁點豉油食就OK-南澳龍蝦刺身開咗之後就放落冰度,肉質收返緊啲,食落口做到鬆脆嘅口感。蝦肉配上蝦頭膏非常鮮甜,加Wasabi食就得,唔好點豉油-和廣草鰹魚加左薑花,不用點豉油,因為已經落咗自家煮麻油蔥豉油。佢係新鮮廚房煙燻,食落多重口感,混合味道,食完良久,煙熏味仍在口中洋溢3️⃣煮物鹽燒拖羅下巴淺嚐青檸,加蘿蔔蓉點酸汁食,皮脆肉嫩,油脂豐富,好好味4️⃣壽司6貫(季節限定)壽司碟上有漬物,有自家製牛蒡,以及薑。壽司全部不用點豉油,師傅已調味,包括:1.象拔蚌爽口鮮甜2.伊左木 鮮甜得黎有口感3.島根原産池魚非常之肥味4.熟成十四大拖魚魚味更濃郁5. 赤蝦配北海道海膽大大隻,大滿足6. 炙燒左口魚口感肥
1️⃣前菜3品
-螢光魷魚
好鮮甜,夾雜海水味
-汁煮黑梅貝
好好食喎!肉質彈牙😆
-沖繩水雲
2️⃣刺身4品(季節限定)
-北海道水八爪
-深海池魚
上面有少少梅子醬紫蘇花,就咁點豉油食就OK
-南澳龍蝦刺身
-和廣草鰹魚
3️⃣煮物
鹽燒拖羅下巴
淺嚐青檸,加蘿蔔蓉點酸汁食,皮脆肉嫩,油脂豐富,好好味
4️⃣壽司6貫(季節限定)
壽司碟上有漬物,有自家製牛蒡,以及薑。
壽司全部不用點豉油,師傅已調味,包括:
1.象拔蚌
魚味更濃郁
5. 赤蝦配北海道海膽
大大隻,大滿足
6. 炙燒左口魚
口感肥美,炙燒後滲出甘甜魚油, 更加濃郁甘香
5️⃣A4和牛丼
輕輕篤開流心蛋黃,蛋汁瞬間流出來,入口濃密,口感好正。和牛非常之肥美,成個丼非常可口
6️⃣地蛤清湯
好清甜,連啲豆腐都好好味
7️⃣甜品
抹茶奶凍
自家製奶凍,抹茶味十足,非常Creamy,正!
8️⃣飲品
除咗有茶飲之外,餐廳仲設有清酒Free Flow😄我地揀左sparking wine(Corner Stone Brut N.V.),邊飲邊傾好盡興
呢一餐食得好滿足,我俾100分!
餐廳嘅店員同師傅都係好友善,師傅風趣幽默,食得好開心。下次一定要再黎!