2024-11-23
星期日比較多人,求其搵間餐廳,屋企人(年紀較大)1:50去餐廳,當時職員比左QR code佢哋,佢哋想叫午餐唔係好識掃code,叫職員落order唔肯幫手落,之後我到餐廳幫佢哋係電話叫,當時落單時間2:06,menu已經轉左下午茶時間,無左佢哋想食嘅午餐,因為個時間比較尷尬,落咗個雲吞麵加油菜,我之後先發現下午茶餐一模一樣,而且平啲(怪自己睇漏眼),叫個職員問佢可唔可以轉做茶餐,個職員講嘢態度好差,話係跟入坐時間計,無得轉,留意返哩間野啲價錢唔算係平,有得轉又一模一樣當然想平啲,我話你地個電子menu都轉左做下午茶啦,點解無得轉,而且落單時間係2:06喎已經可以當係下午茶啦,然後個職員話如果想食下午茶再出返去排過隊,真心嬲,比錢食飯係受你氣?岩岩無排隊入黎食?(午餐)唔幫人手動落單都算,啲職員懶懶行,下午茶轉唔到都算,當自己睇漏眼,仲加多句受氣?真係唔想寫差香港啲餐廳,不過請埋啲咁嘅職員等執笠啦,之後有個男職員過咗嚟,我問個女職員叫咩名,個女職員都走左過嚟我睇左全名(佢自動消失),個男職員係哩間餐廳嘅經理,問發生咩事,我話要投訴佢(女職員)態度,佢(經理)話唔好,佢(經理)都解釋咗因為
真係唔想寫差香港啲餐廳,不過請埋啲咁嘅職員等執笠啦,之後有個男職員過咗嚟,我問個女職員叫咩名,個女職員都走左過嚟我睇左全名(佢自動消失),個男職員係哩間餐廳嘅經理,問發生咩事,我話要投訴佢(女職員)態度,佢(經理)話唔好,佢(經理)都解釋咗因為係計入坐時間所以改唔到茶餐,表示唔好意思,佢(經理)應該見我幾火,都有同我地道歉話會同返個同事講(講真哩啲職員講黎都嘥氣過一排咪又故態復萌),我見個經理年紀都有啲大,而且唔關佢事,態度都好,所以唔想為難不必要嘅人,佢(經理)仲話請我哋飲豆漿酸梅湯,講真受唔起,亦拒絕左佢好意,都驚佢哋會加料⋯
4個人埋單$306
ps 如果咁不幸迫住要食哩啲大型連鎖餐廳留意個電子menu ,fake fake地