2020-09-13
📍龍門冰室昨晚收工後逛街路過尖沙咀的龍門冰室,見餐廳內燈火通明人氣旺盛,我被冰室內的氣氛所感染走進了冰室並拿起了餐牌,只見餐牌上不同的套餐和各種的菜式琳瑯滿目,我不自覺又點了平時喜歡的乾炒牛河。話咁快,一碟熱氣騰騰鑊氣飄香的乾炒牛河就送到了我的面前。一眼睇落這碟乾炒牛河碟底幾近冇油,河粉乾爽分明,夾開冒煙,絕對夠鑊氣,炒功到家。食落河粉薄滑,每條也平均霑滿醬油,整體來說腍滑有米香,牛肉大片完整,食落幾有牛味。香蔥、芽菜、洋蔥既爽脆又唔會覺得夹生唔熟。----乾炒牛河是一種在茶餐廳超普通的例牌常餐,卻被認定為易做難精的菜式。平時與親朋好友去飲茶或宵夜,乾炒牛河都是我常點的例牌,經常都是滿懷希望地點這例牌,能讓我對乾炒牛河食得滿意的酒家或茶餐廳少之又少。一碟高水準乾炒牛河的難度是:既要有鑊氣、又要夠味、又要唔黐底、又要乾身不過油,極考廚師真工夫。----真係估唔到,今次在龍門冰室食到了一碟既有鑊氣、又夠味、又唔黐底、又乾身不過油高水準的乾炒牛河。既然食得滿意,出門埋單前買了一盒龍門冰室出產的月餅,希望他們的月餅同樣有驚喜。
----
----
View previous comments ()