2012-09-02 2120 views
是晚收工後搭了的士去了旺角同班同事去食宵夜, 同事提議去正斗打邊爐, 聽聞價錢都真是不是便宜, 幸好同事們已經找到座位, 枱上更已放了一籃汁醬可以讓客人舀汁醬, 有乾蒜, 辣椒醬, 麻醬,紅辣椒......火鍋紙內的火鍋料選擇真是多, 最基本是由$18及$30不等, 便有海鮮刺身供應, special 的火鍋料更有美國桶蠔, 花膠筒, 包心芥辣牛丸等......大約價錢是$38起....而火鍋湯底最便宜是$18有上湯底, 香茜皮蛋鍋及鴛鴦鍋, 特別的湯底都有海鮮蟹鍋, 羅宋鮮茄薯仔豬骨鍋.....大約$90起我們order了不少火鍋料, 有蘿蔔絲餃, 日本蟹柳, 鮮豬心, 手打烏冬....今天火鍋湯叫了個花刁醉雞鍋(半隻)$108, 半隻雞的份量真是剛好, 因為宵夜期間都只是想食少許東西墳飽肚就算, 嗅到的味道都有少許酒味, 同事們都好小心翼翼放入火鍋中, 而且我們更把一些要煮多點時間的食物放入鍋中, 粟米, 水餃,四寶丸,冬菇.....蔬果方面,烚好了一些唐生菜先, 唐生菜都好新鮮翠綠, 而大約25分鐘後才敢食了一些栗米, 因為要需烚耐點時間, 不過真是好甜之後同事也order了一些
正斗海鮮火鍋館
火鍋配料任客人舀, 乾蒜, 麻醬, 青蔥, 辣椒醬......
火鍋配料由$18及$30
店內還供應特式小食及海鮮刺身......
花刁醉雞鍋(半隻)$108----雞肉比較韌, 勝在脂肪比例少
之後同事也order了一些油甘魚刺身作我們的頭盤, 放了上刺身的碎冰真是多,油甘魚一個order有六件, 已經是兩個order, 可是魚的肉質太冰, 食晤出鮮味, 勝在夠厚身, 最遺憾的是wasabi不夠辣.....另一款的頭盤是炸魚皮, 同事話炸魚皮及手捲炸響鈴最好食,因為都是即叫即炸,送上來是還保持着熱辣辣, 真是好脆口,他們都話必點推介
同事話炸魚皮及響鈴(各$30)最好食,都是即叫即炸,真是好脆口,必點推介
油甘魚$78六件, 已經是兩個order, 可是魚的肉質太冰, 食晤出鮮味, 勝在夠厚身
雪花牛柳粒$88---雪花紋真是好分明,油脂分佈均勻,口腔內更散發油香味,肉味濃不過需要多點時間去煮, 否則內裡都是凍, 雖然烚了五分鐘, 但內裡仍然是冰, 所以要等候多時,肉質帶嚼勁有咬口
雪花牛柳粒$88---雪花紋真是好分明,有咬口, 肉味濃不過需要多點時間去煮, 否則內裡都是凍
雪花美國肥牛$30 x3 碟----入口鮮嫩, 雪花紋分明,肥肉和肉的比例的配合恰到好處,入口鮮嫩無渣
鮮蝦水餃一共有四件$58---餃子的size真是好大隻, 蝦肉都好大粒,豬肉與蝦的比例剛好很平均, 而且爽口彈牙,味道不俗
鮮蝦水餃一共有四件$58---蝦肉都好大粒,而且爽口彈牙
四寶丸$58有八粒----不過我只係食了粒墨魚丸,都好爽口彈牙
四寶丸$58有八粒---不過我只係食了粒墨魚丸,都好爽口彈牙
大約凌晨兩點幾, 都是時候回家了, 埋單一共$1140, 不過我們有7個人, 平均都要$160位, 價錢方面真是不便宜, 最後waiter送上兩碟西瓜, 真是超甜爽口!
飯後送了兩碟西瓜, 西瓜都好清甜爽口
Other Info. : 茶芥, 醬料每位$10, 火鍋料真是好新鮮,地方又不會好吵, 服務都好有效率, 又會巡枱收碟
2012-08-28
$165 (Last Night Supper)
正斗海鮮火鍋館
火鍋配料由$18及$30
店內還供應特式小食及海鮮刺身......
鮮蝦水餃一共有四件$58---蝦肉都好大粒,而且爽口彈牙
飯後送了兩碟西瓜, 西瓜都好清甜爽口