2016-07-02
自從上個月同朋友去荃灣食過德國熱狗後,覺得飲住啤酒食熱狗原來好正!(之前病醫生建議不可以飲酒,我的人生少了很多色彩,現在才大悟)說實在的,一想到中環返工住屯門,灰了,真是人生有幾何會去荃灣呢。上星期同診所同事講起飲食經,佢地介紹左一間熱狗店,有酒有小食,仲要近在呎尺,就在診所後面的蘭桂芳,放工行去都係十分鐘內的腳程。星期五夜工後,我們一行六人就去了試試,原來這小店已開業一段長時間,主打的是熱狗加德國啤酒,呢條街都叫幾特別。熱狗共有12款口味,售價一律都是$72口味多元化,有辣度十足的Super Hot Hotdog,也有清新越南風,熱狗不再是一條腸一個包的玩意組合了!忙著研究啤酒時,先點一些小食-Mushroom Bruschetta同事甲說是必點的,果然一上枱就被芝士的濃香吸引著,芝士仲有少少溶的,法包經過烘焗好脆身但不過乾,加埋芝士磨菇味道都幾Match!六個人得五件唔夠分!小食併盤,每樣都有少少加埋都幾大堆頭,堆到好似個山咁高,一大班人飲野必點,我見到有肉醬 Nachos,串燒,炸春卷,薯條,腸仔八爪魚等等。炸野最重要不可以滴油,應脆則脆就已經好好,而呢個係高分Pass的!食左個
就在診所後面的蘭桂芳,放工行去都係十分鐘內的腳程。 星期五夜工後,我們一行六人就去了試試,原來這小店已開業一段長時間,
主打的是熱狗加德國啤酒,呢條街都叫幾特別。 熱狗共有12款口味,售價一律都是$72
熱狗不再是一條腸一個包的玩意組合了! 忙著研究啤酒時,先點一些小食-Mushroom Bruschetta
餐廳都幾細心,幫我地把熱狗分成幾份,咁我地又可以叫多幾款。影多幾張相呃like。
先叫左個加入左越南元素的Banh Mi Dog,見佢加左薄荷葉感覺幾清新,
除左熱狗腸仲有用越南扎肉甘荀等做成的蛋黃醬沙律汁,味道酸酸甜甜好開胃,
加埋青瓜及薄荷葉,口感爽脆,好適合炎夏享用。
Reuben Dog 是十二款中比較傳統,有齊平常配搭德國菜的酸菜夾在一起,
配料確實有點平凡,但亦彰顯肉腸的特質,皮薄而肉汁豐富,捧場客應該也不少。
熱狗腸放上太陽蛋及咖哩肉醬,既破格又惹味的配料,
味道不算得好特別,但就是喜歡那種吃完會好開心的感覺。
店家介紹左幾款啤酒都不錯,好適合不勝酒力或初試飲酒的女生試試看,
其中的兩款加了花香,入口酒味不太濃,酒精濃度比較低,相對都幾適合女生。 吃著說著,已經快十點多,好彩明天就是Long weekend了,
整體來說,環境服務都幾不錯,眼看都是上班族居多,加上近在咫尺,應該會再來飲野。
最後都要說這句,飲酒要量力而為,酒後不要駕駛喔!