2020-08-27
❀ 汴京茶寮 #中環 ❀❗️放慢腳步嘆一口茶 中環一係恬靜茶屋❗️——————————————————休閒嘅下午嚟到呢間澳門過江龍嘅茶屋,茶屋環境寬敞,佈置日系,仲有個超大嘅榻榻米,而且仲係working friendly✨依家香港越來越多Cafe,傳統嘅茶道開始慢慢被遺忘,但呢一間依然堅持為顧客帶來傳統手沖茶🍵另外亦有一啲日式茶漬飯、飯團、蕎麥面、和果子等等。.午市時間有幾款唔同嘅套餐選擇,包括茶漬飯、定食、飯團、冷麵套餐($98-108)🍙。另外三點後亦有下午茶優惠,除咗和果子以外嘅甜品包括銅鑼燒、茶凍、麻薯、芝士蛋糕,購買手沖茶可以優惠價加配🍡。而且大部份食物都拎走,你可以喺網上外賣平台嗌外賣。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 冰磚冷麵套餐$228最出名莫過於呢個冰磚冷麵,多次繁複嘅工序先可以整到咁晶凝通透嘅冰磚🧊。大大嚿冰磚浸住爽口嘅蕎麥麵,整咗蕎麥麵保持清涼,配上明太子、自家製嘅梅酒豉油,簡單美味💕。另外套餐仲配有一舊小紅豆糕、桂花茶凍、同特濃水月冰煎茶。推薦一嘗佢哋嘅茶凍,同一般一咬就散嘅果凍非常唔同,反而係有少少煙韌,口感好有趣🌸咀嚼之下桂花味會更加出,非常清甜。至於特濃水月冰煎茶雖然唔係即
❗️放慢腳步嘆一口茶 中環一係恬靜茶屋❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 冰磚冷麵套餐$228
另外套餐仲配有一舊小紅豆糕、桂花茶凍、同特濃水月冰煎茶。
至於特濃水月冰煎茶雖然唔係即時沖製,但都係佢哋每日新鮮預備嘅冷泡茶,不過味道對我來講就有少少澀。
留意佢哋平日係2:30後先供應,星期六日就全日供應。
味道: 3.8/5 性價比: 3.5/5
☞ 茶漬飯Set A套餐 $98
挑選左最平嘅茶漬飯套餐,包一碗飯同手沖茶🍵。
湯底會間中有所轉換,當日係高菜白魚,清清鹹鹹咁,再帶有少少薰香嘅味道,未算非常驚艷,但有種日式溫暖清淡嘅感覺☺️。
套餐跟一杯是日手沖茶,當日係白牡丹,可以無限添水,喺呢個環境嘆一杯清幽嘅茶都幾唔錯。
味道: 3.5/5 性價比: 3.5/5
☞ 迷你和果子-柿子🍊$38/2
佢哋亦有少少甜品,最吸引我絕對係呢啲迷你得意可愛嘅和果子。
唔同款式係唔同嘅味道,今次呢個柿子係紅豆蓉。
外皮比我想像中黏口,內裏嘅紅豆蓉正正常常,味道算不上最出色,但絕對係一種值得一試嘅特色精緻日式甜點😆。
味道: 3.5/5 性價比: 3.5/5
整體來講呢間茶館嘅食物就唔算非常驚艷,但我覺得係成個環境感覺吸引,有一種遠離繁囂重拾恬靜嘅感覺🥰適合chur完之後放下心情休息一番,當然亦都啱晒打卡啦。