2019-01-15
今日放工和妹妹黎到尖沙咀行街,所以就係附近搵野食。最近天氣又暖番小小,就想食日本野,咁放題就係最好既選擇。刺身,壽司,炸物,同熟食都有!今日餐廳安排左我地坐卡位,好闊落,好舒服。首先,我地每樣刺身都叫左試下,赤貝同象拔蚌都好爽,好鮮味。帶子切到細細粒,岩岩好一口食哂。除左壽司,仲有手卷,細細地,唔太飽,可以叫多幾份。我地就食左海膽手卷,好多海膽,紫菜脆卜卜,舔舔脷!之後想點番啲熱野,牛肉鍋同炒菜。然後見到有個榴槤愛好者必食,即刻心心眼。個脆炸貓山王黎到係熱辣辣,個流心好滑,麵粉唔多,超好食,好勁榴槤味。食到咁上下,想食啲小食,好食又唔飽肚既!所以我地就叫左鳳爪,八爪魚同子薑。鳳爪去骨,甜甜地又辣辣地,加埋啲子薑,非常開胃,抖下又可以再食過啦!然後再叫左個雞湯,暖番個胃,正呀!咁食日本野,又點少得清酒呢,可以揀凍或熱。我覺得個清酒清清地,好易入口。menu仲有梅酒可以揀,不過今日就夠啦,下次再飲!最後埋單前,待應俾左張雪糕紙我地,每人只可叫一杯,我就要左季節限定,原來係沖繩海鹽味,好好食,鹹鹹地,勁有奶味,非常滿足。下次朋友或屋企人生日,一定會再黎,位置好大,可以叫多啲人!
我地就食左海膽手卷,好多海膽,紫菜脆卜卜,舔舔脷!
然後再叫左個雞湯,暖番個胃,正呀!