2017-05-13 3011 views
有時候懂得走總好過強行留,人生無論係感情事,事業又或者運用上都適用的一個想法。多渴望今次吃散水飯的是我,但我那性格,何時才能決繼。。一行十二人到了這裡,今天人多,點了一個套餐。姐姐說套餐已經夠十二個人食,不夠才點。吃到尾真的很夠,還有一個麵是吃極不完,還要打包。說幾樣我愛吃的。冷盤小吃,有雞絲涼皮,燻魚,醉雞,海哲。燻魚好吃,甜甜的帶點煙燻味。涼皮所配的花生醬真的要提,很香,只拌飯的話也能吃幾碗。鱔糊,每一個都說是極品,最然我不今吃,但都提一提大家這是好吃。雲吞雞湯,我最愛吃的一個湯。湯有濃郁雞湯味,經過時間煮製,不是味精。雞煮過後肉還嫩,不錯。小籠包是那種皮厚的,但入面還有不少的肉汁,味道還好。這個鴻圖湯面可以不吃,味道不太好,又普通。食完之後姐姐先講原來可以將呢個面轉做擔擔麵,我相信擔擔麵嘅味道應該好食好多,因為擔擔麵都係用涼拌海蜇嗰隻花生醬應該勁正。蕾沙湯圓作為甜品,個人就覺得唔係咁好食,雖然係熱辣辣整出嚟,但係個皮就唔夠煙韌。 最後12個人單1200蚊左右,叫多咗兩支豆漿同埋一個小籠包,平均每人$100。以呢個水準的確係好。

小籠包是那種皮厚的,但入面還有不少的肉汁,味道還好。