環境係屬於比較modern, chill,輕鬆嘅氛圍,配以jazz Music。唔係屬於classical嗰種嘅高級感。開胃小吃酸酸甜甜嘅蕃茄同埋紅椒打成嘅醬,配以鮮甜嘅豆腐。整體都開胃好味。另外送上一杯以青瓜青檸同梳打嘅飲品放喺一個小碗度,味道比較東南亞。味道可以,不過放喺個碗到感覺怪怪的。如果放喺一個小玻璃杯,可能感覺啱feel d。 Nishimera Salmon Trout , Trout Roe Pertuis, Green Asparagus呢一碟好無謂。就係兩塊煙三文魚,上邊放咗d 三文魚子。完全冇廚藝可言。我嚟呢啲米芝蓮餐廳,無非都係想食吓分子料理,或者係新奇嘅味道。淨係食現成嘅煙三文魚加魚子醬,又使咩特登過嚟破費食?隔離有條蘆筍配以牛油醬。個牛油醬就幾好味。但係我撈個醬落去個三文魚到,又唔特別覺得夾。本身碟嘢嘅味道就正常,煙三文魚都厚切有口感。但個人覺得呢碟野個主角冇廚藝可言,算係求其。Aka Uni, Cauliflower, Lobster, Royal Cristal CaviarAmber 10幾年嘅招牌菜。魚子醬非常鹹香鮮甜,唔會只得個海水鹹味。龍蝦係將佢

開胃小吃

Amber 10幾年嘅招牌菜。魚子醬非常鹹香鮮甜,唔會只得個海水鹹味。龍蝦係將佢打成非常香滑嘅mousse, 又有非常濃郁嘅龍蝦味。整體係食得滿意。

另外佢仲有兩大片海苔片。餐廳介紹可以撈埋一齊食。但我自己試過,我覺得係破壞咗魚子醬嘅香甜口感,所以我覺得都係分開食比較好。

:cry:Aka Uni, Cauliflower, Lobster, Royal Cristal Caviar

👌🏼酸種麵包 +
椰子醬

個酸種麵包大大份,本身味道就冇咩特別。但係我自己就好鍾意佢嘅椰子醬。打得非常幼滑,質感非常輕盈,唔會太甜,只係帶淡淡嘅椰香味道。個味道就有啲似非常非常淡嘅椰奶糖味道,好欣賞佢嘅輕盈口感,同埋少少香甜嘅subtle 感。好味。

酸種麵包 椰子醬

Obsiblue Prawn,Guanciale di Montalcino , White Asparagus

法國藍蝦鮮甜爽口,另外Guanciale 餃就冇特別食到風乾豬肉嘅鹹香味,都係正常豬肉餃嘅味道。另外配嘅龍蝦湯汁都濃郁好味。

Foie Gras ,Black Garlic ,Home-Made Sourdough Bread Vinegar ,Malabar Pepper

鵝肝如果唔配佢d 汁就咁食,就本身煎得冇乜特別,唔會話特別香滑。個精華係在於佢鵝肝底下面有個脆脆皮,面頭有一啲花同埋配菜,再點綴佢嘅黑醋汁,就會帶來同平時食到嘅鵝肝另一種層次嘅味道。要讚個黑醋醬唔會太酸太甜,個味道恰到好處。

👌🏼Toothfish,Normandy Scallop ,Garum ,Kombu

一半鱸魚一半帶子,魚肉同帶子都係半生滑滑嘅質地。個汁係miso 醬嘅味道。味道同質感都正常咁啦。

👌🏼Ping Yuen Chicken, Foie Gras,

一半嘅本地雞同埋一半嘅鵝肝醬。雞同鵝肝醬都整得好幼滑。個汁係類似中式嘅醬油生蠔撈埋再溝到淡淡嘅味道。由於個味道有啲中式,雖然係味道都唔錯,但又唔係特別impress。

Ping Yuen Chicken, Foie Gras, Morel Mushroom ,White Asparagus

甜品

👌🏼 Blood Orange, Heirloom Carrot , Ginger

橙味sobert,正常味道,唔算驚喜。唔覺得有薑味。

Vegan Milk Chocolate,Coconut,Peanut ,Custard Apple

賣相靚。類似豆腐味雪糕嘅外層入邊包住一啲流心醬。個menu 貌似寫係custard apple,但食落唔似蘋果醬,反而有少少芋泥feel。偶然會食到一啲焦糖花生脆脆。整體口感新鮮又豐富。

Vegan Milk Chocolate,Coconut,Peanut , Custard Apple

最後佢仲送咗蛋糕同朱古力,味道正常。

十幾年前嚟過Amber,當時佢嘅味道真係帶嚟好多驚喜。今次重返,唔知係印象過於美好,定係其他因素,覺得個驚喜度只係屬於正常。整體來講,味道唔會令人失望,整體係decent ,但就覺得少左份新鮮感同埋驚喜。

環境:★★★★☆

食物: ★★★★☆