2017-08-06
米芝蓮的福建菜假日午市相當爆場,是日11點半一開店進去已經半場滿,12點半開始已經有人排隊蒜容蒸蟶子因為一早到,待應說只有蒜容開邊蒸,因為其他未吐沙。蟶子大幾6cm 大,之前在香港未食過呢種品種,好鮮甜,好食。九轉小腸我一向也不太食內臟或腸臟,因為好怕洗得唔乾淨有陣味,佢呢到既小腸完全無異味,好爽口,小腸內油脂好香,平時唔食腸既我都覺得唔錯就真係唔錯黃金包 黃金包炸得外層鬆脆,可惜都幾油,一拎上手已經成日油泣泣。伴以洋蔥炒香的豬肉絲,味道不錯,如果佢無咁油就更好。甫田燴麵麵好入味,湯汁充分被吸到每條麵條,湯有小棠菜,蜆肉,鮮味十足。好食。興化炒米粉米粉好幼身,口感好好,炒得好乾身不會太油,伴以少量豆腐絲,肉絲,蝦,蜆,花生如果配料多些就更好。白菜燉軟豆腐大白菜吸了湯汁好入味好食,軟豆腐有點肉腐竹加豆泡既混合體,一樣吸哂湯汁,好食。總括來說算是滿意的一餐
蒜容蒸蟶子
因為一早到,待應說只有蒜容開邊蒸,因為其他未吐沙。
九轉小腸
黃金包