2012-03-19 54 views
小弟我喺尖沙咀返工,已經幫襯咗佢七八年,無論早午晚都会去食;但我首選食魚粥係旺角道街市熟食內嘅「妹記」新興棧絕對坐得唔舒服,迫夾、衛生情況頗差、無招呼、不時漏單。全店坐膠圓櫈,客人咩人都有,啲店員阿姐連煮粥嗰個都唔會落單或睇order整嘢,全部口噏用個腦記,事頭婆又成日大大聲呼喝,所以喺呢度食嘢要成日催住,否則隨時等極無得食呢度啲料保證新鮮,但炒麵及油炸鬼就唔使試,炒麵無味無道;油炸鬼「淋」嘅唔好食。通常我係order魚腩豬心粥 ($36),然後去門口夾一大碗葱絲埋位慢慢等,嚟呢度食粥可以訓練耐性每次碗粥都大碗到滿瀉,再自己加多啲葱加胡椒粉,...已經好香。粥底鮮甜,唔似附近幾間同類型粥店咁死咸,魚腩亦鮮甜爽口無腥味,一食就知新鮮;豬心係全港粥店整得最好,除不過熟外亦無陣豬臭味,而且爽口彈牙,百吃不厭呢由於啲魚一定新鮮,所以我好多時會叫多碟由細我舅父喺澳門帶我食到大,而家無咩人敢食嘅中式「生魚片」嘞,撈大量胡椒粉及薑葱絲食 (亦有殺茵功效,亦可拖一拖碗滾粥至食),嘩嗰種鮮甜味喺條脷不斷游走,慢慢細嚼後,鮮味上腦...噢...好好味呀!亦令我回味好多童年回憶,比起日本魚生不知鮮甜幾

!亦令我回味好多童年回憶
,比起日本魚生不知鮮甜幾多倍,無花無假;包你食過返尋味,會上懚呀
2012-03-14
  • 魚腩、魚片、豬心