2020-10-04
☀️見星期六天氣好,就揸架車同女朋友周圍兜風。午餐揀喺老地方屏山肉餅醫肚,呢度有食客專用車位,可以坐低慢慢安心食唔使驚俾人抄牌。🅿️🚘🚖揸車朋友仔留意:面向餐聽右面有條小徑,一落去有個免費停車場泊車。午餐時間唔洗等位,坐位係4-6人枱同硬膠椅,衛生尚可。一坐低姐姐就俾咗張廚師推介餐牌我哋,另外仲有主餐牌,粗略估計都起碼有30款肉餅。我哋叫咗黃金蝦肉餅同埋辣雞肉餅飯,留意返就算叫廚師推介既menu亦都唔包餐飲,建議阿姐落單嗰陣可以提提客人。😊先講黃金蝦餅,肉餅成寸厚,兩邊亦煎得金黃香脆,鹹蛋黃份量亦都唔少,鹹香惹味。不過唔係好食到有蝦肉嘅香味,切開亦都見到唔少咁大粒嘅肥豬肉,雖然我都知肉餅要有肥肉嘅油脂先好味,但呢度嘅肥肉始乎無同豬肉融為一體,仲有啲突兀。鹹蛋肉餅每100g就有20g總脂肪,久久淺嚐一下就好,多吃壞肚皮😉辣雞肉餅,兩邊同樣煎得香脆,食落少辣帶有洋蔥既香味,而雞肉與豬肉量各佔一半。🐷🐔揀雞肉係諗住冇甘多肥肉,結果分別不大😌總括來講呢度嘅肉餅味道多元化,如果同幾個老友黎叫幾款味開心share都過癮,但味道就唔好抱太大期望。😝
午餐時間唔洗等位,坐位係4-6人枱同硬膠椅,衛生尚可。
我哋叫咗黃金蝦肉餅同埋辣雞肉餅飯,
揀雞肉係諗住冇甘多肥肉,結果分別不大😌