2022-11-19
1913 views
我要分享一個關於「文昌雞神偷」的故事:今晚致電「薈軒」外賣落單文昌雞全隻,諗住逛完樓下超市就上去拎雞順便埋單,5點幾左右去到現場拎雞,只見現場熄哂大部分嘅燈,外賣桌上並無擺上外賣,我無意聽到員工們大聲討論文昌雞「個文昌雞點算啊?」然後我問「文昌雞?你講緊我呀?」,成班食緊野的員工(大概兩張檯嘅人)頓時驚呆,鴉雀無聲。「我係拎外賣文昌雞嘅」只見兩圍檯啲員工坐喺度大快朵兒食野。一名黑衫女樓面拎枝牙籤撩撩牙,表示某員工落單驚沒人拎雞,另一便裝大媽則表示如果我不嚟拎就請班員工食。我心唸我咪電話講咗我喺樓下超市行緊,一陣上嚟拎雞,洗唔洗驚我走數唔認雞呀?「我頭先喺百佳嘛,而家買完野先上嚟,係熟客嚟,成日都嚟食野,每個禮拜都起碼嗌一次呢個招牌文昌雞」另一黑衫戴眼鏡男樓面表示「你真識嗌,我哋剛都係食文昌雞」,我表示酒樓伙食真豐富。他仲話食嘅時候唔好加熱,凍凍地食,指住坐對面檯嘅廚房大佬,話對方負責整呢隻雞。該名大佬仲話知道熟客仔落單,下次親自送過去,唔洗上嚟自己拎。正當我回到家打開外賣盒時,發現我的文昌雞竟然係被偷龍轉鳳,當中一大部分的雞是被替換成普通的雞。有圖有真相(如圖),一部分係文昌雞,好大部
有圖有真相(如圖),一部分係文昌雞,好大部分係普通雞頂包,明顯顏色已經不同(文昌雞係粉紅少許金黃皮,冒牌的係白色肉偏白色的雞皮)。食落更加明顯大分別,文昌雞結實韌皮脆,冒牌雞軟趴趴無咬口。因為貨不對板,裝啲雞頭雞頸雞屁股湊數,成盒只有幾塊雞脾肉係文昌雞,其餘都係冒牌雞......然後我又再回想起那句「個文昌雞點算啊?」
對於食開文昌雞嘅熟客嚟講,呢啲偷龍轉鳳嘅把戲簡直令人氣憤,難道您哋就係甘回饋熟客?咁只會讓熟客離您而去。
本人真心非常失望,特此發文,希望貴酒樓好好正視有關問題及做改善,希望唔好再有食客如我一樣遇上 「文昌雞神偷」。
外賣單已屏蔽了落單員工的名字,畢竟對事不對人。