2022-11-11
位於太子花園街的Cafe Prince Royal 裝修走文青 feel 的小型形格、舒服cafe, 天藍色及白色牆身, 加上充滿愛琴海風情掛畫, 就當自己去左希臘海岸的cafe吧。食物方面是大路的cafe食物, 對我而言, cafe最吸引當然是那杯咖啡吧。經典全日早餐 ($138/包熱飲)All day breakfast 賣相精緻, 食物全面, 有清爽沙律菜及番茄片配傳統橄欖油陳醋沙律汁, 清新酸爽, 兩隻太陽蛋有營又creamy, 兩條小可愛脆皮腸跟台灣街頭燒的香腸一樣, 皮脆多汁, 腸肉有少許甜味, 唔鹹, 好食, 大蘑菇粒爽口清香, 煙肉鹹香半肥瘦, 邊皮煎得脆脆的, 夠惹味, Q板小薯角香脆又飽肚, 窩夫原來是酥皮的, 驚喜系牛角包個friend, 酥香鬆化。玫瑰咖啡 (跟餐)香濃咖啡, 在口腔內散發陣陣的誘人玫瑰香, 牛奶打得厚實滑身, 咖啡飲落濃香但很順喉的, 為左襯佢, 特登叫左件芝士蛋糕是日甜品 : 原味芝士蛋糕 ($58)原味芝士蛋糕 texture 帶點硬身, 但鬆化的, 比我平時食開嘅new York cheese cake 芝士味更香濃, 芝士蛋糕入口迅即軟
經典全日早餐 ($138/包熱飲)
玫瑰咖啡 (跟餐)
是日甜品 : 原味芝士蛋糕 ($58)
原味芝士蛋糕 texture 帶點硬身, 但鬆化的, 比我平時食開嘅new York cheese cake 芝士味更香濃, 芝士蛋糕入口迅即軟化, 變得香濃軟身, 食後再喝一口玫瑰咖啡, 芝士香跟咖啡香, 完美的結合, friend 過打band
行完花園街, 用百多元食咗個非常滿意的早餐+午餐+下午茶, 非常心滿意足。