2019-01-21 75 views
睇到媒體報導尖沙咀新開了一間日系風店舖 主打米粉班戟和一些日本特色丼 對飯都興街不大 反而對佢既甜品好有興趣 所以今日同女友人食左小小野 就黎到這兒食甜品啦我地點左2杯飲品 同一個米粉班戟 因為我黎個時大約20:00左右 暫時冇下午茶咁多班戟選擇 不過有我想食既可選擇已足夠了 就是開心果士多啤梨班戟(期間限定)不過再望望餐牌 其實選擇都幾多 除左丼外 有湯 有沙律🥗 有芭菲🍨 有刨冰🍧 而其實飲品都有幾頁字😅沒法一一拍照下再上傳 就讓大家自己去了解一下吧先先到既係日本天然山楂梳打($38)一杯梳打但卻有各種功效 如通便 抗氧化 降膽固醇等功效 但當然我唔會預期一杯可以身體健康🤣 但至少減低罪惡感😙😙漸變既效果令到我不停為佢拍照📷剛好店應該新開張不夠 桌上有小小的花做裝飾 令到我好似幫佢影緊新店食物相咁😂😂講返佢個味道 梳打氣好強 好解渴 再配上山楂都酸甜 令人一口一口飲下去😌而另一點是點了抹茶甘酒拿鐵($48)一開始點我以為係有酒精架 但8掛問了店員 原來係完全冇酒精成份 係一種日本係美容神器 好多日本既護膚品都會加入成份內 而其實佢係用米+米麴發酵釀造的 開頭飲的第一口 我沒有攪拌
日本天然山楂梳打
抹茶甘酒拿鐵
而另一點是點了抹茶甘酒拿鐵($48)一開始點我以為係有酒精架 但8掛問了店員 原來係完全冇酒精成份 係一種日本係美容神器 好多日本既護膚品都會加入成份內 而其實佢係用米+米麴發酵釀造的 開頭飲的第一口 我沒有攪拌 抹茶味有 但後來就有另一口味走出 應該就是甘酒 似係豆的味道帶點飽肚的感覺 後來攪拌後 抹茶味反而更濃郁了 甘而不苦 更不會過甜。
開心果士多啤梨班戟($138)
主角開心果士多啤梨班戟($138)
裝飾的美美的 粉紅少女心出曬黎 連士多啤梨都切成心型呢💓💓數一數 123456,足足有6小塊班戟喔 配上開心果醬加上士多啤梨 比起最近流行既空氣班戟實在好多 因為原來米粉班戟係用米磨成粉黎做 口感比較實 可以令人飽肚 而個開心果醬亦都好出色
開心果士多啤梨班戟($138)
再另外配上細細粒既啫喱 原來係用紅酒🍷加什果而成 成個班戟好快就比我地清曬
甘酒美人雪糕
意猶未盡 難道黎到想試多款 最後再點埋甘酒美人雪糕🍦($38)豆乳味好濃 然後唔會太甜 店員話本身雪糕冇加糖 甜味係本身甘酒既甜 所以就算身體不能嚐甜既都可能食 同埋罪惡咁都冇咁強😆😆下次要試埋其他味 想試埋鹹味嘅米粉班戟😋
日本天然山楂梳打
抹茶甘酒拿鐵