2019-03-03 99 views
今晚同朋友食咗間吾錯嘅台灣Café。裝潢配合咗原創坊文青氣息,除咗書、雜誌之外,仲有好多懷舊擺設,絕對係忙裏偷閒兼打卡嘅好地方。加上餐廳空間比較大、環境清靜,同朋友傾計都暢快啲。喺呢間氣氛咁好嘅餐廳,我叫咗一碟前菜同三份家常菜,仲有一份蛋餅同兩杯特飲。「小魚山蘇」、「樹子水蓮」、「月見過貓」等嘅小菜名都好吸引,至於家常菜我就點咗三杯雞、滷味拼盤同烏龍茶薰雞。三碟菜入面最有特色嘅就一定係薰雞啦,佢有一陣烏龍味,仲有啲茶葉係上面,食落去幾特別。至於個蛋餅肉鬆亦好入味,絕對比一般蛋餅好食。不過,我哋最鐘意嘅係佢嘅特飲。原先唸住淨係飲珍珠奶茶,但見到餐牌特飲啲名咁特別就叫咗兩杯試下。我哋叫咗杯情人果冰沙同「漫步在雲端」。一開始叫嗰時都吾知係咩嚟,黎到真係好驚喜,原來「漫步在雲端」喺有棉花糖喺上面嘅一杯特飲,如果下次有機會一定要試埋另一款特飲「春風滿麵」啦>_<