2017-11-27
睇完戲同家人行過,母親大人話不如食呢間,因為母親大人戒食紅肉都好耐,但我地一向都冇陪佢戒食,心諗咁不如今次就試試佢啦!坐低一睇餐牌,發現原來呢間係老字號黎,早於2001 年已經開業,然後母親大人就講返以前隔離街都有好多齋舖,一路緬懷舊事,一路問我家姐記唔記得,但我家姐就一路做低頭族,全程禁電話。唉‥‥‥而家D年輕人真係‥‥‥傾左一陣,野食就陸續上到,效率之高值得一讚首先上嘅係齋鹵味,上嘅時候暖暖地,而出面普遍都係凍上,我個人就覺得暖食嘅感覺比較好。其實成碟都唔錯,但酸齋如果可以再酸少少就PREFECT 啦。野生竹笙腐皮卷,賣相同相大致相同,食落亦相當唔錯,雖然事後埋單先發覺竹笙好似無食到?! 但口感同味道相當不錯,所以食唔到都唔係好覺。 我以往係唔食生菜包嘅,因為普遍生菜包都有我唔鐘意嘅辣肉碎,而呢個生菜包係一D 都唔辣,非常岩我。龍蝦球,雖然香脆,但我個人覺得較為普通。由上至下:紅燒野生竹笙素翅、粟米菜粒豆腐羹、酸辣燴素翅除左酸辣燴素翅太辣唔岩我之外,其餘兩個都好好味。食完小菜之後,飯同粉就上場啦,本身諗住今餐實唔夠飽,點知‥‥‥飯同粉係勁大碟!!!係勁大碟!!!真係好大碟呀!!!(
傾左一陣,野食就陸續上到,效率之高值得一讚
龍蝦球,雖然香脆,但我個人覺得較為普通。
由上至下:紅燒野生竹笙素翅、粟米菜粒豆腐羹、酸辣燴素翅
除左酸辣燴素翅太辣唔岩我之外,其餘兩個都好好味。
飯同粉係勁大碟!!!係勁大碟!!!真係好大碟呀!!!(重要事情要講三次)
粉我就比較少食,但佢地都話比個飯好食。相反我就好鐘意個飯,我差不多成碟都係我食晒。
係雞呀
最近我地叫左三個甜品SHARE 就結束今餐啦。(由上而下:桂花圓肉雪耳羹、薑茶菊花、芝麻糊)