同孕婦朋友聚會,想食d健康野,於是選擇素菜每樣平均70蚊左右,碟碟都裝到滿,大大碟,好抵食呀~平日夜晚冇人等位,可以比我地慢慢坐,慢慢傾♥️👍酸齋拼盤竟然係熱ge,第一次熱食,覺得幾得意。齋刺身味道真係好似三文魚😅 口感都試,有驚喜! 齋海蜇味道幾好,辣辣地,開胃。辣炒土豆絲係軟身果款,唔係爽ge。但味道幾好,微辣,唔係好食得辣ge都可以叫。菠蘿咕嚕肉味道就同普通ge咕嚕肉一樣啦,D肉係豆類製品造ge。炸腐皮卷略嫌太油,連條菜都好油。呢個甜品夠曬特色! 菊花豆腐花! 薑味夠,食完個人暖曬~
同孕婦朋友聚會,想食d健康野,於是選擇素菜

酸齋拼盤
竟然係熱ge,第一次熱食,覺得幾得意。

刺身
味道真係好似三文魚😅 口感都試,有驚喜!

齋海蜇
味道幾好,辣辣地,開胃。

辣炒土豆絲

菠蘿咕嚕肉
味道就同普通ge咕嚕肉一樣啦,D肉係豆類製品造ge。

炸腐皮卷
略嫌太油,連條菜都好油。

呢個甜品夠曬特色!
菊花豆腐花! 薑味夠,食完個人暖曬~
  • 薑茶菊花
2019-10-11 893 views
一直以來都好支持小店,今次都唔係第一次幫襯,幫襯咗幾次,要介紹嘅係佢哋一直以來都有派免費素食飯盒,讓更多人能夠接觸素食。好認同佢哋嘅諗法係幫到人係一種福氣。好啦,講番野食先,上湯白菜,清清地比較健康,有少少素肉碎係面,加上上湯出味,唔係齋食菜咁簡單,但係個湯咸咗少少。另外,食咗焗葡國雞飯,依個有點失望,因為個飯底有少少濕,素雞口感唔係好似,加上個葡國汁差咗啲葡國汁味,唔識形容,但係比較普通。最後食咗個麻醬三絲河粉,依個幾好食,啲三絲口感好好,河粉通透滑溜。總括嚟講,都會有下次,因為今次唔係食佢主打嘅食物。
總括嚟講,都會有下次,因為今次唔係食佢主打嘅食物。
2019-09-08 891 views
今日食素日,晏就3:30到 本身係見到佢個猴頭菇披薩幾吸引但到埗見到佢3點後供應下午茶,就叫左半份田園披薩,一個蔬菜炒麵田園炒麵有菜心,西蘭花同埋芽菜望落就係加左菜既鼓油王炒麵食落個味好夠,唔會太淡,但就好油食到成個嘴都反光,最後食到底係有見到好多油田園披薩既材料有好多青瓜,粟米,菠蘿,磨菇,紅椒,青椒,蕃茄食落係好豐富,仲加左好多芝士個醬係偏甜既蕃茄醬,呢個幾個食既唯一問題就係燶左啲最後跟麵既餐飲+$6 叫左梅子柑桔下午茶餐牌到無寫係凍定熱Expect佢係凍又無問到黎到係熱既,但又唔算太熱杯野都幾大杯而且太過足料,左好多梅子同柑桔個人覺得太酸,加左茶落去都仲係偏酸感覺食物質素中規中矩可能叫既野唔係成地招牌啦見隔離桌叫左咕嚕肉賣相非常不錯
今日食素日,晏就3:30到
本身係見到佢個猴頭菇披薩幾吸引

田園炒麵有菜心,西蘭花同埋芽菜
望落就係加左菜既鼓油王炒麵
食落個味好夠,唔會太淡,但就好油
食到成個嘴都反光,最後食到底係有見到好多油

田園披薩既材料有好多
青瓜,粟米,菠蘿,磨菇,紅椒,青椒,蕃茄
食落係好豐富,仲加左好多芝士
個醬係偏甜既蕃茄醬,呢個幾個食既
唯一問題就係燶左啲

最後跟麵既餐飲+$6 叫左梅子柑桔

下午茶餐牌到無寫係凍定熱
Expect佢係凍又無問到
黎到係熱既,但又唔算太熱
杯野都幾大杯而且太過足料,左好多梅子同柑桔
個人覺得太酸,加左茶落去都仲係偏酸

感覺食物質素中規中矩
可能叫既野唔係成地招牌啦
見隔離桌叫左咕嚕肉賣相非常不錯
2019-08-03 810 views
突然覺得成日食肉 有d想好似d健身人仕初一十五食下齋 好細個已經記得旺角有間食齋既知道係自家制同手工野 為食既我約左幾個朋友聚下食下野見個面 當清下腸胃都好首先入到去感覺係傳統中式既飯店好彩個坐位都算坐得舒服既侍應遞給我既餐牌都算美觀, 有湯,有麵,有甜品甚至連薄餅都有 以素食來算應該都算係多款因個朋友遲黎 所以睇左個餐牌好耐最後叫左幾碟餸先菠蘿咕嚕肉秘製一家蓮藕餅沙茶豆腐素球煲香煎自家制生竹笙腐皮卷猴頭菇芝士薄餅原來d野食黎到都幾細碟幾個男人聚會 太細碟唔掂既 梗係要加單啦最後加多兩樣野招牌羅漢上素脆麵同秘製XO醬炒金邊粉我覺得以素食來算 都算多款色我最推介秘製一家蓮藕餅猴頭菇芝士薄餅 同香煎自家制生竹笙腐皮卷其他的比較普通
突然覺得成日食肉 有d想好似d健身人仕
初一十五食下齋
好細個已經記得旺角有間食齋既
知道係自家制同手工野
為食既我約左幾個朋友聚下食下野見個面
當清下腸胃都好

首先入到去感覺係傳統中式既飯店
好彩個坐位都算坐得舒服既
侍應遞給我既餐牌都算美觀,
有湯,有麵,有甜品甚至連薄餅都有
以素食來算應該都算係多款

猴頭菇芝士薄餅 同
香煎自家制生竹笙腐皮卷
其他的比較普通
2019-07-26
$250 (Dinner)
  • 香煎自家野生竹笙腐皮卷
  • 秘製一家蓮藕餅
2019-07-23 676 views
中價好食既素食店~近太子地鐵站, 食店寬敞乾淨,坐得舒適涼拌海蜇手撕雞$50少少麻辣同麻油香味既汁料涼拌青瓜、紅蘿蔔絲同埋素海蜇絲,好香口,忍唔住食唔停口,素海蜇絲冇真既海蜇咁爽口,但係都口感都做得有8成似!香煎竹笙腐皮卷$88卷裏面既饀料有竹笙、雲耳、菇,煎完既腐皮卷外皮好脆!口感豐富!推介!豉汁靈芝菇幡龍鱔 $78素幡龍鱔係由紫菜包住既腐皮,雖然食落同真正既鱔完全唔似,但係素幡龍鱔加上豆豉原來都幾夾、幾特別,再加埋靈芝菇既香味,又多一層香口既味道絲苗白飯$13茶位 $6另收加一
中價好食既素食店~近太子地鐵站, 食店寬敞乾淨,坐得舒適

涼拌海蜇手撕雞$50

香煎竹笙腐皮卷$88

豉汁靈芝菇幡龍鱔 $78

絲苗白飯$13
茶位 $6
另收加一
2019-06-26 321 views
兩個人食,叫左一個pizza同埋陳村粉,份量都幾多。pizza 唔錯,芝士香亦焗得脆,但略嫌貴,兩個人食得曬,但要170左右。陳村粉唔係好夠味,但係份量都幾大。可能多人食會抵D,整體黎講都可以。
兩個人食,叫左一個pizza同埋陳村粉,份量都幾多。
陳村粉唔係好夠味,但係份量都幾大。
可能多人食會抵D,整體黎講都可以。
2019-06-25
2019-06-03 388 views
一直都好鐘意食素 , 今晚就同朋友黎呢度之前都食過唔少素食自助餐, 私房菜嗰啲, 不過價錢就有啲貴呢間第一樣野要讚嘅就係價錢超值! 每人最後埋單150 都唔洗 , 由前菜食到甜品 呢度嘅pizza 都要讚一讚, 雖然冇火腿煙肉呢啲, 但係都做到pizza 嗰種香 , 正呀另外叫左個椰汁藥膳雲吞, 好足料, 個湯可以飲埋呀🤪🤪個薑汁菊花豆tofu 超正呀! Tofu 個口感同個薑汁都唔錯 不過啲其他甜品就冇熱食咁出色, 可以唔洗試😉😉😉
一直都好鐘意食素 , 今晚就同朋友黎呢度
之前都食過唔少素食自助餐, 私房菜嗰啲, 不過價錢就有啲貴

另外叫左個椰汁藥膳雲吞, 好足料, 個湯可以飲埋呀🤪🤪

2019-05-17 334 views
今晚嘅飯局有一位素食朋友,於是上網搵吓有咩啱食,見到呢間分數幾高,幾多人讚,膽粗粗試吓啦!本身約咗8:30 ,但係我同其中一位朋友8:10就到左,因為佢喺馬路邊,冇得行下商場嘆下冷氣等時間過,我就嘗試入去同侍應講book咗8:30 ,睇下可唔可以早少少入去啦,點知個職員真係好好,等左唔使5分鐘就清左張枱比我,仲要係舒適型六人卡位(我哋四位)。呢間野要讚一讚,佢冇限時,所以其餘兩個朋友未到我哋都可以坐住傾吓計等埋一齊先叫餸。8:30朋友到齊,我哋叫咗幾多人讚嘅北海道芥末龍蝦球,椒鹽猴頭菇配西檸汁,藥膳餃子煲,荷葉陳村粉。叫咗都唔使5分鐘啲菜都上到7788 ,先試過猴頭菇,佢將猴頭菇切片炸香再灑d椒鹽喺面頭,就咁食我已經覺得好夠味,再點埋啲西檸汁,酸酸地甜甜地又幾夾,而且用猴頭菇切片炸香,有種啖啖肉嘅感覺,口感同雞髀菇好唔同,個人覺得猴頭菇好食啲。藥膳餃子煲,先飲下一啖湯,奶白色,清甜,但係冇乜藥材味,點知一咬個餃子原來啲藥材味喺晒裏面,呢種感覺都幾得意。再來荷葉陳村粉,上大陸好鍾意叫呢一個餸,所以一聽到陳村粉就叫咗過嚟食,佢有少少似腸粉,但係又薄少少,上邊有啲菇同豉油,加上佢用荷葉鋪喺蒸

再來荷葉陳村粉,上大陸好鍾意叫呢一個餸,所以一聽到陳村粉就叫咗過嚟食,佢有少少似腸粉,但係又薄少少,上邊有啲菇同豉油,加上佢用荷葉鋪喺蒸籠嘅底部再放啲陳村粉上去蒸、有好香嘅荷葉味,係好味嘅

2019-05-03 328 views
有朋友同我講話想去食素,所以就預先搵定食素既餐廳,入到去,原來都幾多人鍾意食素,環境都幾熱鬧打開餐牌,都好多選擇d菜名唔似素菜名首先叫左份魚生刺身拼盆,心諗魚生??黎到之後,又真係幾似魚生woo口感都有d似然後叫左份西檸焗猴頭菇,個汁好好整得,唔會好搶喉嚨,做得岩岩好,配埋猴頭菇好爽口,好鍾意日式炸龍蝦球,感覺真係唔似食緊素食炸得好好,點埋沙律醬,真係好正自製xo醬金邊粉,呢個炒得幾野味,要趁熱食味道好香濃日式燒汁鰻魚炒飯,有d紫菜係面,素鰻魚好香,醬汁既味道好濃菠蘿咕嚕肉味道甜甜酸酸可以配埋飯食松露黃耳鮮菌豆腐,份量岩岩好,都幾多豆腐,豆腐連埋菇一齊食,好入味甜品我地叫左黑糖同梅子果凍,好夠味另外叫左份薑茶菊花茶好夠薑味好鍾意,豆腐切成菊花咁好有心思

打開餐牌,都好多選擇

d菜名唔似素菜名

首先叫左份魚生刺身拼盆,心諗魚生??
黎到之後,又真係幾似魚生woo

口感都有d似

日式炸龍蝦球,感覺真係唔似食緊素食

炸得好好,點埋沙律醬,真係好正

自製xo醬金邊粉,呢個炒得幾野味,要趁熱食
味道好香濃

日式燒汁鰻魚炒飯,有d紫菜係面,素鰻魚好香,醬汁既味道好濃

味道甜甜酸酸

可以配埋飯食

甜品我地叫左黑糖同梅子果凍,好夠味

另外叫左份薑茶菊花

茶好夠薑味好鍾意,
豆腐切成菊花咁好有心思
2019-04-29 295 views
健康生活總離不開多內少菜的生活,這天就到家附近的素食店吃飯。  素食一家我與媽咪經常幫襯,可以說是熟客~  自家製鹵味拼盤 (素叉燒、酸齋、蠔油齋、齋鴨腎) 首先,當然是吃最愛的鹵味拼盤,素叉燒煙煙韌韌,酸齋越食越開胃,蠔油齋味道啱啱好,入味又唔鹹,不過,齋鴨腎就淋了點~    黑松露黃耳鮮菌嫩豆腐 黑松露香味好濃郁,豆腐軟滑,加上入面放咗好多鮮菌及黃耳,一軟一爽,口感層次豐富~  養生藥膳雲吞 湯頭奶白色,味道鮮甜,微濃稠,帶有淡淡中藥材香味,而雲吞皮滑捊捊,與藥膳湯的味道很配合~    招牌羅漢上素脆麵 大力推介羅漢上素脆麵,脆麵香脆,羅漢齋料足,雪耳爽口,青瓜清新,雪耳軟滑,好食~     素食一家 旺角洗衣街145號正華大廈地下  23938012

素食一家我與媽咪經常幫襯,可以說是熟客~

素食一家
旺角洗衣街145號正華大廈地下
2019-04-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2019-04-26 204 views
吃素都可以好精彩,一啲都唔dry唔悶。白麥汁($23)原樽白麥汁,味道好似啤酒,但係冇酒精嘅,健康又解渴。齋滷味拼盤($58)齋菜店必食,酸齋、豉油齋、咖喱齋,透過唔同醬汁將麵筋製成唔同嘅味道,呢度嘅齋滷味調味都幾啱口味。是日正宗老火湯($32/碗)冇落任何肉類去煲嘅老火湯,味道更清甜,營養價值一樣高。香煎竹笙腐皮卷($88)腐皮煎得香脆,竹笙及雲耳餡料咬落索索聲,仲有伴碟嘅蔬菜,營養均衡。招牌羅漢上素脆麵($75)脆麵上鋪滿羅漢齋,顏色賣相具佳,味道亦算中上質素。
吃素都可以好精彩,一啲都唔dry唔悶。

白麥汁($23)

原樽白麥汁,味道好似啤酒,但係冇酒精嘅,健康又解渴。

齋滷味拼盤($58)

是日正宗老火湯($32/碗)

冇落任何肉類去煲嘅老火湯,味道更清甜,營養價值一樣高。

香煎竹笙腐皮卷($88)

招牌羅漢上素脆麵($75)

脆麵上鋪滿羅漢齋,顏色賣相具佳,味道亦算中上質素。

• 香煎竹笙腐皮卷
2019-04-26 191 views
今天老公說要買點糧給魚仔,所以放工就到魚仔街附近逛逛。近這星期都吃得比較肥膩,想吃得清淡點。剛剛經過這間吃素食的餐廳,真是合我心意。到的時候尚早,七點左右,但已見餐廳已坐滿客人,可見很多人都喜歡素食。其實我跟老公也是食肉獸,所以很少素食。餐廳裝修簡約,職員安排我們坐卡座,環境清潔整齊,坐位闊落,坐得很舒服。打開餐牌,估不到原來素食都有很多選擇。我們點了兩款湯羹,三款小菜及兩碗白飯。老公點了粟米菜粒豆腐羹,看到裡面顏色很美。有豆腐粒,菜心粒及粟米。老公說味道不鹹不淡,濃稠剛好,口感很好,清清淡淡,好飲。我點的是酸辣燴素翅,樣子像碗仔翅。有甘筍絲,腐竹絲,木耳絲及素翅。入口真得像碗仔翅,非常刺激,我覺得頗辣,一邊飲一邊流汗。整個湯都比教爽口,加上有我喜歡的辣,覺得非常不錯。菠蘿咕嚕肉賣相跟外面的餐廳一樣,顏色都非常好看。都是襯著三色椒及菠蘿,醬汁都是酸酸甜甜,很是開胃。而這個素肉跟普通肉亦沒有分別,口感像肉,覺得是一樣吧,味道也很好。魚香茄子上的時候還是滾的,非常熱。這個煲的味道不像外面的濃烈,沒有鹹魚味道,我是不喜歡鹹魚的。味道很好,不太鹹,幾好。靈芝菇肉鬆豆腐很大碟,賣相討好,上面有很

靈芝菇肉鬆豆腐很大碟,賣相討好,上面有很多豆腐,配上一點點菇及肉鬆。豆腐很嫩很滑,煎得很香。最底有幾條菜心,菜心入口覺得很甜很新鮮,爽口。獻汁的味道剛剛好,淡淡的鹹味,這個素菜真得很清淡,老公很喜歡吃豆腐,非常適合他的口味。

這麼多好餸菜,當然要配上白飯兩大碗。白飯不硬,軟綿綿,我比較喜歡這個質感,好吃。

點了這麼多菜,價錢一點都不貴,份量又多,家常便飯,非常抵食。走的時候已是沒有位了,就算是食肉獸的我們也愛上,覺得值得再去。
$186 (Dinner)
2019-04-25 162 views
朋友知我鐘意食素,所以佢今晚就帶我來左旺角火車站附近嘅一間叫素食一家嘅素食餐廳,顧名思義素食餐廳當然就係純粹食素嘅地方,平時我真係好少會喺d晚飯時間食一餐冇肉嘅呢度嘅素食份量唔算多,可能係怕我地食唔晒會浪費掛,如果份量可以再多返D 就好講返食物本身,個豆係炒得OK嘅,之但係個鱔就稍微咸左少少,如果用黎撈飯食都OK 嘅,但就咁食就真係有D咸啦

2019-04-06
2019-04-22 165 views
Really nice food, and friendly and non intrusive - my elderly unadventurous parents enjoyed this meal and the food is delicious and filling. The food was better than expected and was much more than just a substitute for meat. Would reccommend for meat eaters and veggies alike.
2019-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 蓮藕果仁四蔬
  • 西檸焗猴頭菇
  • 紅燒野生竹笙素翅
2019-04-15 203 views
一向都無特別話喜歡食齋,但今日朋友話比我知,原來食齋都可以好fancy,佢話旺角呢間素食一家真係好好味,叫我一定要黎。日式烤龍蝦球味道炸得非常香口,勁彈牙直情係好似食緊花枝丸咁,呢碟一定要食。魚生剌身拼盤好得意,d素魚生雪到凍凍地,雖然我唔係好知咩黎,不過點上芥茉同日式鼓油,又真係幾似喎,哈哈過下口癮又唔驚寒涼生冷,真係幾好。西檸炸猴頭菇呢味菜係朋友每次黎都會必,皆因猴頭菇炸得好鬆化,點上西檸汁酸微微又酥香,唔怪得之佢咁鍾意。梅子果凍對於梅子控既我,好喜歡呢個果凍,味道好清淡,有陣陣梅子的青味,唔算好酸但好有陣陣香氣。傳統的齋鋪原來已經做到好入屋,隨時當家常便飯食都得。
日式烤龍蝦球

魚生剌身拼盤

西檸炸猴頭菇

梅子果凍
傳統的齋鋪原來已經做到好入屋,隨時當家常便飯食都得。