2008-01-08 18 views
25/12 一行4人加埋2個細路去咗呢間鋪仔細細嘅海鮮站, 雖然鋪位細, 良朋共聚加上小朋友又第1次外出過聖誕, 小朋友感覺新鮮好奇, 大人因小朋友開心而快慰! 一室充滿歡樂!1) 琵琶蝦-- 鮮甜, 雖然不太大隻, 但勝在多膏.2) 豉汁蒸聖子-- 超大隻, 有大半隻筷子長, 爽口.3) 蒜茸蒸象拔蚌-- 火喉恰到好處, 口感嫩滑.4) 黃金蝦-- 試過好多間, 都係呢間最好食, 因為唔"流".5) 上湯豆苗-- 雖然清淡, 但食到菜味.6) 芝士焗蠬蝦伊麵-- 蠬蝦有膏, 但略嫌無肉.7) 海鮮焗飯-- 料足, 小朋友最鍾意食.雖然事前為呢餐飲張羅很久, 由上網搵料到訂位都花了不少時間, 但最後大家都能開開心心食完呢餐飯, 過一個有家庭feel嘅聖誕節, 就算多辛苦都值得.

1) 琵琶蝦-- 鮮甜, 雖然不太大隻, 但勝在多膏.

2) 豉汁蒸聖子-- 超大隻, 有大半隻筷子長, 爽口.

3) 蒜茸蒸象拔蚌-- 火喉恰到好處, 口感嫩滑.

5) 上湯豆苗-- 雖然清淡, 但食到菜味.

6) 芝士焗蠬蝦伊麵-- 蠬蝦有膏, 但略嫌無肉.

7) 海鮮焗飯-- 料足, 小朋友最鍾意食.