2018-03-07 32 views
放工之後去深水埗買電話卡,買完之後,經過街口見到一檔燒臘店有好多人買斬料,今晚屋企齊人,親戚又過來食飯,決定買幾款返屋企加餸!這間燒臘店叫快靚正,外門見到切雞油雞、燒鵝和乳豬色水都好靚,燒得好夠火喉的樣子!行入裡面見到一排排的叉燒都好吸引!師傅果然快手,真是快!靚!正!半肥瘦叉燒看色澤光亮都已經感覺到有水準,我這條叉燒是柳梅,果然肉質軟嫩多汁,蜜味夠香!喜歡吃瘦叉也可以跟師傅說呀!師傅超好傾!乳豬乳豬肥瘦勻稱,外皮表面充滿光澤,一咬落去卜一聲,好香脆!脆皮下是薄薄一層脂肪,肉味、醃味都幾好,好軟稔!燒肉腩骨兩條燒肉沙皮好脆,肉一點也不會鞋,肥瘦均勻,點芥末醬一流!燒鵝下庄雖然不是即食,但回家打開盒子還聞得到淡淡香氣,燒鵝不乾身,肉嫩,脂肪豐潤!加一點梅子醬吃最對味!除了燒味出色,也很佩服師傅的手起刀落,又快又斬得靚,同街坊打成一片,下次一定再幫襯!

行入裡面見到一排排的叉燒都好吸引!
師傅果然快手,真是快!靚!正!

半肥瘦叉燒

乳豬

乳豬肥瘦勻稱,外皮表面充滿光澤,一咬落去卜一聲,好香脆!
脆皮下是薄薄一層脂肪,肉味、醃味都幾好,好軟稔!

燒肉腩骨兩條

燒肉沙皮好脆,肉一點也不會鞋,肥瘦均勻,點芥末醬一流!

燒鵝下庄

2018-03-06
$50 (Dinner)
  • 燒鵝