2013-01-03
今日為了睇準備拆走的Lego展, 山長水遠過海順便食豚王.豚王由第一間中環店時已經有留意, 不過間店咁細, 要排成個鐘. 仲分分鐘賣晒..都係唔好搏! 點知分店開到第3間了, 每次經過外面都買長龍. 雖然明白地方細, 又得一碗拉面應該唔難排, 之但係登龍街又唔係冇好野食~可能係1月1日, d人都未瞓醒, 我同老公排了大概20分鐘就進場. 不過呢20分鐘fi一聲咁快, 因為大家都好忙, 忙住睇食乜首先店的玻璃一左一右各貼一張介紹此店拉面有關"面貌"照, 味道, 口感, 素材資料. 企外面就可以窺探廚房做面情況, 100%透明度非常好! 是日冇限定版.我同老公又好忙上openrice看食評, 又偷聽d人食咩口味, 先知道拉面原先包括叉燒, 木耳, 蔥/椰菜. 想想圈圈, 終於有結果! 豚王拉面我認為要認清一間店, 先要吃它最傳統的菜色, 於是點了豚王豬骨湯.選擇太面是覺得拉面太幼會不好吃, 加上第一次食, 唔想失策! 口感非常好, 比起外間用買回來的, 質感當然有差. 而且我點了"硬"身, 心想浸多一陣都會"淋".選擇蔥放棄椰菜, 是覺得正統拉面配蔥會香口d, 而長崎拉面等多配料的拉面,
可能係1月1日, d人都未瞓醒, 我同老公排了大概20分鐘就進場. 不過呢20分鐘fi一聲咁快, 因為大家都好忙, 忙住睇食乜 首先店的玻璃一左一右各貼一張介紹此店拉面有關"面貌"照, 味道, 口感, 素材資料. 企外面就可以窺探廚房做面情況, 100%透明度非常好!
是日冇限定版. 我同老公又好忙上openrice看食評, 又偷聽d人食咩口味, 先知道拉面原先包括叉燒, 木耳, 蔥/椰菜. 想想圈圈, 終於有結果! 豚王拉面
選擇蔥放棄椰菜, 是覺得正統拉面配蔥會香口d, 而長崎拉面等多配料的拉面, 用椰菜才適當.
木耳食得出味, 但沒有太特別.
湯底我選了淡味, 因為個人認為如果選濃味真係太濃時就冇得翻身. 但淡味仲可以加其他配料如桌上的芝麻粒, 辣芽菜拉上補下!
另加了半熟蛋, 同老公每人一半. 用spoon錨起覺得隻蛋就穿就穿, 好唔實在. 到咬開時裡半蛋汁要漏出來, 貼近蛋白邊的蛋黃慢慢變成固體. 睇住個過程好攪笑!
黑王拉面
老公要了濃味, 辛2. 所以碗面又咸又辣. 未將調味推開時, 我飲了一口湯, 味道好好! 蒜味唔重, 但點都係豬骨湯底最保險!
追加叉燒, 不過下次唔需要, 本身碗面都好多叉燒!!
拉面配可樂, 一絕
同場看到不少客追加面底, 講真我都覺得個面好細, 但追加一個又太多~
員工態度親切, 手腳快, 一定要讚!