2010-02-12
告野家最近新推出了款粟米濃湯烏冬套餐(可跟煎雞或者牛肉),在早餐及下午茶時段都有供應,喜愛試新嘢的自己,當然要試下啦。在這兩款套餐中,以跟牛肉的比跟煎雞的好,因為告野家的招牌牛肉是和個粟米濃湯烏冬分開上的,d牛肉同d洋蔥唔會因為浸在湯裡而變味,但係如果跟煎雞的話d雞就會連烏冬一起上,d雞皮會唔再脆,而且平時同d煎雞一齊上的雜菜也會沒有了。講番個烏冬,因為係粟米濃湯的關係,所以個湯係幾好味嘅,充滿粟米湯的甜味,而且都算幾濃,不錯!而除左有d粟米之外,仲有一塊日式魚片做配菜添,料雖然唔係多,不過加埋煎雞或者牛肉就差唔多啦。至於d烏冬,份量唔算好多,而且浸得較淋,唔夠彈牙,水準只屬一般。不過以$20的價錢,同平日食開嘅茶餐廳、快餐店以至茶樓食到有dd厭的例牌早餐相比,呢個早餐都算幾另類同特別嘅,假如有人喜歡好似我一樣飲粟米湯的話,都不妨一試轉轉口味呢!