2016-10-09 745 views
一向有starbucks卡都有留意下新品及優惠,今次有新品推出Teavana™飲品,分別有紅西柚蜜糖紅茶、特濃咖啡鮮奶抹茶及冰搖石榴凝珠洛神花茶。而且仲有$20買到甜品優惠,可惜當日冇哂伯爵茶雪芳蛋糕。特濃咖啡鮮奶抹茶 (特大)$46,三層的顏色好靚好吸引,但冰塊太多了。底層是甜絲絲的抹茶,茶味濃厚甘香,頗甜味道;中層是滑溜溜的牛奶,奶香幼滑溫和,味道偏淡;面層是香滑濃的咖啡,咖啡飄香味重,味道甘苦。搞勻後再飲,混合三層的味道,感覺有點似鴛鴦,但西式加日式的味道。先飲到抹茶味,入口有奶香又順滑,最後咖啡味回甘。甜度經混合後變得適中。平時一向討厭咖啡,但混合了茶類,我開始接受到,終於飲到咖啡了。藍莓芝士蛋糕 +$20,藍莓新鮮大粒,果肉厚身脹卜卜。芝士蛋糕味道濃郁,入口軟滑細緻,餅底偏薄身,不鬆化但有牛油香,份量仲好多,兩人share都夠食。留意優惠日子:10月5日至10月11日期間,下午3時至6時。
特濃咖啡鮮奶抹茶(特大),藍莓芝士蛋糕
特濃咖啡鮮奶抹茶(特大)

藍莓芝士蛋糕

2016-10-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$66 (Tea)
特濃咖啡鮮奶抹茶(特大),藍莓芝士蛋糕
特濃咖啡鮮奶抹茶(特大)
藍莓芝士蛋糕