今晚約咗朋友食生日飯,專登約咗去荃新天地的茶木食,因為朋友喺Facebook見到佢新出左一個奶蓋岩漿蛋糕好似好吸引,一直話要去食。因為兩個人食一個蛋糕好似會幾飽,所以最後叫了一個泡飯,再加一個小食兩杯飲品。蚵嗲肉碎泡飯  : 湯飯有點像潮州菜蠔仔粥一樣,大大碗,兩個人食都學已經半飽了!蚵仔肥美嫩滑,很欣賞茶木經常推出不同款式,真的想吃中西式食物都可以地瓜條就是炸番薯條,比我的手指還要粗!而且加了些話梅粉後,帶著酸酸甜甜的口感更佳!番薯條絕對比薯條好食,本身有番薯的甜味道,不停搶着吃!!西瓜沙冰是我最愛的飲品之一,上面有少許蘆薈粒,飲完即時有清涼嘅夏日感覺,十分解渴!朱古力火山很creamy!很濃郁的朱古力味而且在cream上面有少許朱古力脆脆,一邊飲一邊有脆脆的咬口,朱古力控的朋友很欣賞。最後主角當然是海鹽奶蓋岩漿蛋糕啦!一切開就會發現內裏有少許珍珠,整體口感味道很新奇、特別、複雜、多變!首先大大的蛋糕影相賣相一流,最上面是朱古力味的甜筒,鬆軟的海綿蛋糕配上的海鹽味而且仲有香脆的杏仁片點綴,很複雜的美味!值得一試。

西瓜柳丁蘆薈

巧克力火山

海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕

2019-07-03
$120 (Dinner)
西瓜柳丁蘆薈
巧克力火山