2014-09-17
元朗有出名B 仔涼粉, 又有經濟實惠既泛后甜品,真的很難選擇!!但是甜品來來去去都是普通款式, 幸好還有這間甜品鋪!!之前已經食過一次,幾好, 今次同一班朋友來食!!今天星期六預知多人, 於是8點多已經來排隊...不過依然要等半個鐘。門口人山人海, 原因店鋪不算太大,如果超過10個人坐就比較迫。店鋪裝潢得幾有情調, 很適合兩個人來吃!今次我地一行5人, 大家各自試食不同款的食物!首先看到MENU , 很高貴的封面!再翻開內頁, 種類不算太多, 但樣樣都有特式!兩個朋友來個對決富良野3.7伯爵紅茶牛乳布甸 $45 vs 富良野3.7抹茶牛乳布甸 $45兩個我也試了, 結果是紅茶小勝, 兩個都好特別, 有中間一舊 cream , 放落布甸食, 味道甜一點, 紅茶比較清,但不苦, 配上蛋白脆餅, 整個感覺新穎, 由其是脆餅好得意, 有點像兒時食過的餅..而綠茶布甸幾濃, 喜歡的朋友一定愛, 配上紅豆, 但味道就普通一點.. 今次因為我推介,兩個朋友都食這個紅白心太軟$78因為這個是我覺得幾值得食, $78一點都不貴, 紅白意思是野莓及雲尼拿雪糕, 但經低溫處理, 佢地叫分子, 上枱時有白煙,
兩個朋友來個對決 富良野3.7伯爵紅茶牛乳布甸 $45 vs 富良野3.7抹茶牛乳布甸 $45
尼拿雪糕, 但經低溫處理, 佢地叫分子, 上枱時有白煙, 證明很凍, 侍應話不要即時入口, 會凍傷口腔, 我試過早早放落口, 粒分子就痴住個口腔同條脷, 嚇壞人。野莓味道較酸, 未必個個接受, 但我覺得混入雲尼拿一起吃, 都ok!!中間的心太軟, 流心, 難得, 亦證明不是一早整定, 外皮柔軟, 連分子一起吃,感覺不會太流。
輪到我叫一杯水蜜桃乳酪飄雪, 時間限定, 所以想試, 可惜失望。
樣貌很美, 但首先食上面一層粉, 就是乳酪, 普通, 之後再食底的水蜜桃, 不凍, 味道不甜, 整個配搭錯了。
幸好一班朋友很肚餓, 我們還叫了窩夫。全份4塊$55, 比起半份2塊 $48, 多$7, 當然要全份 我們要了芒果, 朱古力醬, 配蜜糖脆脆雪糕, 配上忌廉, 真的很好味!!主要窩夫熱辣辣, 忌廉甜甜的, 蜜糖脆脆雪糕特別, 一起吃, 又不流, 還會想食多幾塊!!吸引!!
此處座位比較迫, 兩個人對坐一張二人枱剛好, 多人一點就比較辛苦。要食就要早, 侍應好親切, 全部年青人, 要水亦不會黑面。價錢公道, 想吃特別甜品, 此處是一個好地方。