2013-02-21
如果你係長沙環, 深水埗既, 元州街一多糖水店, 多野食一定知道. 今次同朋友食完正餐想搵地方再坐下CHAT下先返去, 結果決定左來食甜品.當日係星期日, 係糖水店星期六日都多人架啦, 松記, 三松哥D就一定長年多人架啦, 而且我地見到有間未食過內, 所以我地就去試食一次 - 貴族甜品雖說係無咁多人, 不過都要等好耐.....都仲未有位....咁門口原本有幾張台橩原本比人叫外賣同等外賣用既, 靚姐問肯唔肯張就下坐外面唔使等, 我地緊係二話不說, 坐!我地一人叫一樣, 我就比我朋友早左一步叫左個宇治金時. 我原本都想食架 =口=!! 咁我就叫左其他野, 我好耐無食過白涼粉啦, 就叫左個白雪公主....呢度既字治金時沒其他地方來得咁多重唔同既料, 但是佢既份量都算OK , 白玉, 紅豆溶夠, 綠茶雪糕夠大舊, 唔錯, 沙冰唔係只係純沙冰咁簡單, 佢地加左煉奶, 有一定程度既奶味, 食起來有濃郁既味道, 唔錯! 白玉就有D口感唔夠Q ...或者可能雪過度? 其他野係一般貨式, 只是數量上既配合做得幾好, 一口沙冰一口白玉 / 紅豆溶 / 雪糕, 剛剛好.呢度既食物名都幾怪相, 睇完我都覺得笑
我地一人叫一樣, 我就比我朋友早左一步叫左個宇治金時. 我原本都想食架 =口=!! 咁我就叫左其他野, 我好耐無食過白涼粉啦, 就叫左個白雪公主.... 呢度既字治金時沒其他地方來得咁多重唔同既料, 但是佢既份量都算OK , 白玉, 紅豆溶夠, 綠茶雪糕夠大舊, 唔錯, 沙冰唔係只係純沙冰咁簡單, 佢地加左煉奶, 有一定程度既奶味, 食起來有濃郁既味道, 唔錯! 白玉就有D口感唔夠Q ...或者可能雪過度? 其他野係一般貨式, 只是數量上既配合做得幾好, 一口沙冰一口白玉 / 紅豆溶 / 雪糕, 剛剛好.
呢度既食物名都幾怪相, 睇完我都覺得笑左出來, 不過OK既, 叫得開心就OK啦, 好, 咁我就叫左個白雪公主~ 咦? 白雪公主變左黃面婆? 原來白雪公主就係芒果白河粉配雪糕. (我仲以為會有白白既靚女囉比我食添!)
白河粉已經唔係新野, 呢度既白河粉食起來就知道係椰汁味既蒟蒻片. 配起芒果汁, 清中帶點芒果香, 芒果汁唔係好冰凍, 而冰凍既雪糕令周邊既芒果汁冰凍起來, 帶有一D雲尼拿香味, 感覺唔錯, 只係白河粉又滑又易斷, 食起來比較辛苦, 而且呢個都算係COMMON既菜色, 亮點唔夠, 至小宇治金時仲得都比佢要來得OK...
睇過佢既食譜沒有什麼特色招牌野食, 食物出來既水準OK, 味道可以, 如果想找地方食糖水既大可一試.