2009-08-21
老朋友揀地方同菜式我揀餐廳想坐得舒服, 中環, 意大利餐...最後揀咗試呢間比較少食評但望落試得過o既佢有我心愛o既蠔!!可惜朋友呢期食唔得海鮮, 要忍口但都試咗幾隻唔錯o既蠔款濃味Irish啱晒我! Encore咗一隻. 個人認為係全晚精粹所在, 的的骰骰, 全場最mini係佢, 但肉地爽, 夠肥, 味濃, 食完一隻後個味道留响口腔達兩分鐘之久! 連舌上都會殘留佢獨特o既質感... 絕對不能睇"小". 係只需一隻已足以回味無窮o既"必食"之選肥美Gillardeau滿足口感, 有好重海水o既咸味. 相對美國蠔o既重量級或者有一段距離, 但味道搭夠又令佢扳回一城南非蠔令人躍躍欲試, 朋友試咗, 佢話唔錯法國珍珠蠔爽口清甜, 啱做warm-up, 或者唔好重味蠔o既朋友澳洲冇試, 但應該相較Irish同Gillardeau會失色罷. 呢晚留佢唔試住都係好o既.weekday night, 佢俾咗個落地玻璃corner位我哋個view 都好好, 13樓夠開揚, 加上中環特色, 有幾分classy朋友話燈光暗, 但我覺得都OK -- 睇Menu要放枱面囉嗰度應該打算主力成為食蠔o既餐廳單係蠔
老朋友揀地方同菜式
我揀餐廳
想坐得舒服, 中環, 意大利餐...
最後揀咗試呢間比較少食評但望落試得過o既
佢有我心愛o既蠔!!
可惜朋友呢期食唔得海鮮, 要忍口
但都試咗幾隻唔錯o既蠔款
南非蠔令人躍躍欲試, 朋友試咗, 佢話唔錯
朋友話燈光暗, 但我覺得都OK -- 睇Menu要放枱面囉
嗰度應該打算主力成為食蠔o既餐廳
單係蠔呢方面sell得好落力
不過咁親切, 一定加分
鐘意人哋開蠔起埋帶子位
雖然有海水味, 不過懷疑佢有洗蠔... 下次要問問佢
其他食物唔係試咗好多款, 揀餐廳時唔知朋友要戒海鮮, 因此有好多都唔會叫
最後都食咗保險o既肉醬千層面 -- 有驚喜喎. 味道濃得嚟都算適中. 佢用嗰隻芝士令個dish有種同出面唔同o既口味, 突圍成功, 面頭焗到燶燶地, 增強口感, 個好似salad咁o既source味道都好夾, 份量亦perfect, 2-3個人share啱啱好唔會太飽或覺膩
薯條, 即叫即炸, 好味, 夠粗, 落咗herbs, 用個籃上, 但冇賣點
啲自家source略嫌淡同稀, 點好多都冇乜味... 佢哋問我哋四款source最鐘意邊隻, 我哋冇辦法真係只能辜負佢自製醬o既心思, 答佢係 -- 茄汁... 希望真話可以幫到佢
Carpaccio夠薄, 但味就真係冇咩特別, 鮮味欠奉. 或者加少少黑醋橄欖油唔知會唔會幫到手...
甜品係心太軟
第一次失敗咗, 佢即刻整過俾我哋仲加送一件應該係冇經過介紹o既Lychee Mouse. ]
哈哈, 不得不幫佢哋講多幾句好話
第二次個心太軟十分成功
唔會太甜, 面頭夠燶, 細細件但勁多choco-filling 流出嚟
伴碟雪糕球都好~~好味
係一間適合三兩知己食個靚飯, 傾計, hae吓o既好選擇.
成個感覺好relax, 冇咩好strong好fancy o既factor, 但係係可以同最好o既朋友去嗰種感覺
(又可能關同邊個食事啦)
service都幾domestic feel
6個親切, 9 個友善, 但唔好expect佢十分之professional
總之有求必應, 唔會黑面, 客人可以好casual
做生意從來都應該有strategy
呢次佢sell到我