2014-10-23
日式吉列豬扒喺香港屬高級料理,炸得金黃鬆脆豬扒長期不乏捧場客,但真正做得出色嘅名店屈指可數,雖然人均消費動輒三,四百蚊,依然係人龍不斷。今日到新都城買嘢,肚仔餓閒逛搵嘢食,下午茶時間普遍餐廳都大把位,瞄到有間舖食吉列豬扒,所費無幾已經有份定食,就去試吓。TEA TIME嚟幫襯即時變咗VIP,侍應多過客,店內裝修似模似樣,都係以木傢俬為主調,㕑房設計成半開放式,整齊乾淨,雖然客人不多,但員工仍然各司其職,專業精神可嘉。既然有心試吓佢哋實力,點咗吉列豬扒定食同咖哩吉列豬扒飯。吉列豬扒定食-$45定食包野菜豚肉湯同白飯,上枱時心中暗喜,造型同餐牌一樣,秉承日式料理嚴謹嘅作風。豬扒炸得乾爽脆身,但我最擔心咁厚身豬扒,會唔會外脆內生?一啖咬落去,麵包糠鬆脆,外脆內軟,豬扒熟透而腍身,食落無渣,餐廳豬扒汁亦都同名店無分別,甜酸鹹兼備,令豬扒食落無咁熱氣兼開胃,成個餐計埋飲品加一都係$53!真係開心大發現。迷你吉列咖喱豬扒飯-$35日式咖喱有別於星馬泰及印度咖喱做法,唔會有椰汁花奶,入口偏香辛辣,少甜味。今次個咖喱飯除了豬扒同樣出色,飯粒同樣煙韌之外,咖喱汁香辛味攻鼻,香味四溢,濃郁咖喱汁混和軟熟米
既然有心試吓佢哋實力,點咗吉列豬扒定食同咖哩吉列豬扒飯。
吉列豬扒定食-$45
迷你吉列咖喱豬扒飯-$35
日式咖喱有別於星馬泰及印度咖喱做法,唔會有椰汁花奶,入口偏香辛辣,少甜味。今次個咖喱飯除了豬扒同樣出色,飯粒同樣煙韌之外,咖喱汁香辛味攻鼻,香味四溢,濃郁咖喱汁混和軟熟米飯,比諸IZUMI亦毫不遜色。但如果可以加點菜蔬,例如甘筍或粟米,增加口感同蔬果清甜味,效果更好!但如此黏糯米飯配杰身咖喱,已經係高於平均水平。
食完兩份高質吉列豬扒,見咁抵食,意猶未盡,再點多份三文治,同補飛叫吉列店另一項指標-吉列蝦,試多次佢哋嘅實力。
吉列豬扒三文治-$35
組合好簡單,就係炸豬扒,生菜絲,再用麵包夾住嚟食。我再加啲豬扒汁,好食過澳門豬扒包多多聲。
吉列蝦-$8
一上枱造型精美,蝦身完全地被麵包糠均勻包裹,色澤金黃,輕嚼一下,同樣乾身鬆脆,蝦肉新鮮彈牙,如果蒙眼測試,我點都唔信以區區$8可以食到呢隻蝦。如果唔係飽到上喉嚨,我肯定再添食。
今次僅僅以平均$50一個餐嘅價錢,可以食到有如名店出品,心理上已經賺晒,如果店舖可以增加一啲甜品選擇,肯定更加完美!
一睇OPENRICE,先知原來吉豚屋已經有7間分店,但以呢個質素同價錢,性價比甚高,希望其他分店一樣有咁高質素,以後食吉列豬扒唔使咁肉赤啦。