2009-10-21 6 views
今日收工行過吉之島0個邊搵野食,發現0左呢間新食店。呢間舖頭外面好似一間白色小屋,初時仲以為係間cafe,但原來佢係賣一d自家創作既香港菜。我地兩個人去到,即刻點0左個花鵰鵝肝試試,之後聽店主介紹,再點0左牛坑腩撈米,峇拉醬菜心,最後梗係要試試佢d甜品,雪餅有芒果同荔枝兩款,我地就揀0左芝麻糕。1) 花鵰鵝肝($88): 0係香港以咁既價錢,真係未見過手掌咁大塊既鵝肝,唔係...應該係叫鵝肝扒。法式鵝肝就食得多喇~ 但係呢個做法真係第一次試,鵝肝有好香酒味,口感軟滑,好似食緊軟雪糕咁,不過兩個人食都幾多,小心膽固醇!2) 牛坑腩撈米($58): 其實本人唔係咁鐘意食牛,不過佢既牛坑腩又真係整得幾淋。食既時候記得飲埋個大地魚湯。3)峇拉醬菜心($18): 都係菜心一碟,不過多0左店舖自製既醬汁。甜品4) 芒果雪餅($30): 呢個好似一個切餅咁,食落又有d似木糠有甸夾住新鮮芒果,下次可以試埋荔枝味。5) 芝麻糕($18/3件): 感覺好似食緊糕狀既芝麻糊,老闆話係自己親自手磨,所以味道特別濃郁,出面酒樓真係食唔到咁既水準。就咁簡簡單單又一餐,得閒收工會再黎食~

甜品

就咁簡簡單單又一餐,得閒收工會再黎食~
2009-10-20