2022-03-15
係香港地,茶記開到成行成市,但係高質素嘅港式美食,隨住時移世易,真係買少見少。而位於中環昭隆街17號地舖嘅「天蓬」係少有既「有心做」茶記,「天蓬」顧名思義,即係「天蓬元帥」,咁嚟得呢到,就緊係食「豬八戒」—即係豬扒。🐷招牌厚切豬扒 $28沙煲咁大個拳頭我就未見過,但係書咁厚嘅豬扒我就見過呢,仲食埋落肚添!招牌厚切豬扒肉質鬆軟而有咬口,唔係一般餐廳猛落鬆肉粉乸到塊扒散晒咁,保留返肉味之餘仲好入味添架!🐔瑞士汁雞翼 $38/5隻除咗招牌厚切豬扒之外,佢嘅瑞士汁雞翼都真係一流,咸咸甜甜嘅瑞士汁緊緊咁包住每一隻雞翼,每一啖咬落去都係有味道嘅,而唔係坊間其他咬落去只有一口雪味嘅唔入流雞翼,配白飯真係食多兩碗,配公仔麵更加係超超超超邪惡!
🐷招牌厚切豬扒 $28
🐔瑞士汁雞翼 $38/5隻