2020-07-05
黃大仙一帶食肆集中在黃大仙中心和龍翔中心,大多數店鋪都比大型連鎖店壟斷,偶爾都會有比較小規模的餐廳經營,以為作為以老人師奶集中的黃大仙地區提供不同用餐體驗。呢間南洋茶室系黃大仙中心只係開左一個禮拜左右,已經吸引到唔少街坊泥試下新野食。我早一日路過見到餐廳開業,已經比個多選擇的Menu吸引,所以第二日就去幫襯試下南洋菜式。香港近年都開左唔少以南洋菜招睞的餐廳,以深水埗的蘇媽蘇媽同連鎖店 toastbox 有較大知名度,販賣比較接近星馬當地口味的飯面菜式。呢間野我系星期六下午茶時間幫襯,等位的人數唔少,等左十分鐘先能夠入座。裝修有加上星馬特色,例如魚尾獅頭像同獨特的瓷磚。下午茶Menu有成十幾樣選擇,有laksa 海南雞飯 福建蝦面 肉骨茶 咖央多士之類。 我叫左個檳城炒粿條配南洋凍奶茶,分量以下午茶泥講其實好足夠。粿條系用黑醬油去炒所以味道上系偏甜,唔似乾炒牛河感用老抽同油去爆香河粉。粿條配上肉松魚餅豆干芽菜蝦仁臘腸同蛋花,上蝶個賣相唔差,食落去麵條同送菜混為一體,唔會太油膩,比較適合香港人唔食太過重口味。我只系覺得如果鍋氣再大D熱D感蝶粿條就炒得更加好啦。 星馬當地的粿條做法其實同呢個
我叫左個檳城炒粿條配南洋凍奶茶,分量以下午茶泥講其實好足夠。粿條系用黑醬油去炒所以味道上系偏甜,唔似乾炒牛河感用老抽同油去爆香河粉。粿條配上肉松魚餅豆干芽菜蝦仁臘腸同蛋花,上蝶個賣相唔差,食落去麵條同送菜混為一體,唔會太油膩,比較適合香港人唔食太過重口味。我只系覺得如果鍋氣再大D熱D感蝶粿條就炒得更加好啦。 星馬當地的粿條做法其實同呢個類似,不過就會用再加豬油渣爆香再加上cockles 同辣醬作配搭,食落個香味會更突出。
凍奶茶就系偏南洋風味,偏甜個種,主要系因為用煉奶沖茶,加上少少冰已經突出個茶香奶味,整體唔錯。
注意翻呢間野下午茶系1400-1800 大多數款式都賣$4X, 可以另外加小食轉特飲之類,同埋用手機QR Code落單。
整體體驗唔錯,只係坐得有少少逼,會再幫襯試下其他野食或者食個南洋早餐,事關佢系開7點,同臨近D食肆差唔多時間提供埋早餐選擇。
埋單$50