2022-09-21
去完科學館睇恐龍展,本來打算喺附近搵間茶餐廳坐低,食個下午茶餐,點知有人話想四圍逛下,發掘一啲平日較少機會會接觸到嘅美食。途經麼地道,見到有間黃色門面嘅土耳其手卷專門店。餐廳主打外賣,不過店內亦設有少量座位以供客人作堂食。細看餐牌,除了 Kebab 外,原來餐廳仲有轉轉燒肉、烤肉串、沙律、薄餅、土耳其特色燒雞等供應,選擇都幾豐富。見到廚房內層層疊嘅烤肉不停地轉動,而且還不時傳來陣陣肉香,非常吸引,今日就一於換下口味!由於大家都好肚餓,所以我哋每人都揀咗一盒飯,另外再加咗一份什錦果仁千層酥同飲品。土耳其香烤羊肉丸配 飯&沙律 ($98) 肉丸有 4 大塊,搓成餅狀,外層煎至香噴噴,肉質紮實又有彈性,入口羊味非常突出,散發住陣陣羊肉獨有嘅羶香。旁邊嘅沙律菜,用料好豐富,有番茄、紅蘿蔔、生菜、青瓜同洋蔥,用嚟配肉丸食,清爽又解膩。至於另一盒轉轉燒雞肉 配 飯&沙律 ($68) 味道亦一流,雞肉好嫩滑,食落一點也不乾柴,入口帶點香料嘅微辛,加上份量十足,把飯面完全遮蓋,夾埋旁邊酸酸甜甜嘅沙律一齊食,勁飽肚。另外呢款什錦果仁千層酥 ($28) 口感亦非常特別,據說係土耳其嘅一種甜食,以多
另外呢款什錦果仁千層酥 ($28) 口感亦非常特別,據說係土耳其嘅一種甜食,以多層酥皮再配上什錦果仁,如杏仁、開心果等製成,味道雖然係非常之甜,但入口有種奶酥香味,值得一試。