喺呢間鋪既一流用餐體驗令我寫人生第二次食評。原先想買位於附近既餐廳外賣但原來已結業。在苦於唔知食咩好四圍行之際發現左呢間路邊日式門面小店。有趣既店名加上吸引既餐牌設計令我決定一試。難得呢度提供既菜式唔係千篇一律既日式無聊定食,而係如Muji cafe般既細portion有多款選擇既N款冷菜+ N款熱盤+湯+飯+飲品組成既定食。如果同Muji cafe比,呢度每款菜式,湯品,飲品更加精緻同用心。如果未食過Muji cafe,咁可以直接黎試呢間,無比較就無傷害。另外仲有另一餐牌係啲幾特別既甜品但今次就無試。今次叫左既配搭係:- 秘製Masala雞(熱)- 鹿兒島吉列黑豚肉餅(熱)- 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷)- 沙律菜配百香果柚子檸檬汁(冷)- 白飯- 湯 (有點似華御結果隻好飲既牛乳xx濃湯)- 凍無糖白桃烏龍茶由於細個無好好讀書,無幾多詞彙去形容美食,因此我只能形容為好食同滿足😋可能因為佢開係人流唔太多既內街,加上原來此店剛開業不久,我大約1:30去到而佢都仲有一半枱未坐人,而入面既客人亦十分安靜。所以可以係一個安靜既環境去享受食物。好難得係平日午餐時間可以有一刻平靜。有一種意境好
喺呢間鋪既一流用餐體驗令我寫人生第二次食評。

另外仲有另一餐牌係啲幾特別既甜品但今次就無試。

今次叫左既配搭係:
- 秘製Masala雞(熱)
- 鹿兒島吉列黑豚肉餅(熱)
- 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷)
- 沙律菜配百香果柚子檸檬汁(冷)
- 白飯
- 湯 (有點似華御結果隻好飲既牛乳xx濃湯)
- 凍無糖白桃烏龍茶

有一種意境好似在旅遊淡季去日本,於午後置身一間人少既和洋咖啡屋,慢慢享受緊眼前既咖啡同蛋糕,大概就係呢種感覺。

唯一可惜今日比較趕時間食得比較匆忙,未能夠繼續好好享受。

另外一讚係感受到幾位年輕店員十分有活力,親切有禮同用心招待客人。知道我本身想買外賣但因為定食暫時未有提供外賣而選擇堂食,同我講幫我做快啲。最後好快就出到餐比我,同聽時又做到細緻既擺碟同好好味。真正既快靚正👍🏼

好希望佢地可以繼續keep住食物質素同果種用心烹調同待人既心, 而長做長有💪🏼

2023-10-06
$108 (Lunch)
  • 秘製Masala雞
  • 沙律菜配百香果柚子檸檬