「吔咩嗲」溫馨小店❣️日式家庭料理🇯🇵🍚一汁多菜🍱食餐溫馨住家飯🥰#sdm荃灣 #sdm觀塘 #sdm日本菜 #sdmCafe #sdm小店 由於呢個set有好多不同嘅配搭,最後放咗menu 俾大家睇!我叫咗一個:3款熱菜+1款冷菜(午餐set) $89為咗好食啲🤭🤭我仲加咗日本蛋+醬油🍳💎 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷)必食💯💯 (😋:8/10)👍🏻:平時食開壽司刺身左口魚裙邊已經覺得好好食🤭呢個小食口感完全唔同🤩冷盤少少咸,少少酸,仲食到左口魚本身嗰個煙靭度!份量都多🤤秋葵fans必點!👎🏿:。💎 安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 (熱)必食💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:估唔到咁高質!一食就食得出係安格斯牛🥩超好食🤤一啲都唔韌,一咬就斷,好正😍😍😍自製洋蔥蘋果醬都好夾😚👎🏿:。💎 秘製MASALA雞 (熱)可以一試✅(😋:7/10)👍🏻:秘製醬汁味道幾好👅幾特別!個雞扒可以再醃得入味👎🏿:。💎 和風黑松露烏賊堡 (熱)值得一試‼️(😋:8.1/10)👍🏻:好彈牙,好爽口!再加埋黑松露味🤩🤩好食👎🏿:💎 抹茶忌廉特飲 $46一般⭕️ (😋:5/10)👍🏻:抹茶忌廉特飲配火炙棉花糖,味道偏

我叫咗一個:3款熱菜+1款冷菜(午餐set) $89
為咗好食啲🤭🤭我仲加咗日本蛋+醬油🍳

💎 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷)
必食💯💯 (😋:8/10)
👎🏿:。

💎 安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬 (熱)
必食💯💯(😋:8.8/10)
👎🏿:。

💎 秘製MASALA雞 (熱)
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:秘製醬汁味道幾好👅幾特別!個雞扒可以再醃得入味
👎🏿:。

💎 和風黑松露烏賊堡 (熱)
值得一試‼️(😋:8.1/10)
👍🏻:好彈牙,好爽口!再加埋黑松露味🤩🤩好食
👎🏿:

💎 抹茶忌廉特飲 $46
一般⭕️ (😋:5/10)
👍🏻:抹茶忌廉特飲配火炙棉花糖,味道偏淡,冇乜抹茶味
👎🏿:棉花糖好硬,唔太食到。

💎 朱古力焦糖忌廉特飲 $44
正正常常👌🏻(😋:6/10)
👍🏻:朱古力焦糖忌廉特飲配Lady Finger,呢個味道都偏淡,不過比上一杯濃少少,有多啲朱古力味🍫今次條Lady Finger餅就正常嘅,可以浸落杯朱古力度!

💎雙併千層調色板 $78
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:我嗌咗 士多啤梨🍓x抹茶吉士配麻糬🍵,有得雙併係超級friendly😚揀唔到~所以我要晒!我係日本超鍾意食呢個甜品🍪咁呢個當然冇咁高質啦,啲吉士cream味道可以再調整一下

環境:8/10
服務:8/10
價錢:人均$100
性價比:7.8/10

本店:
📍 吔咩嗲 吔嘢事無所 (荃灣)
荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖

其他分店:(好似係啱啱新開的)
📍吔咩嗲 吔嘢事無所 (觀塘)
觀塘開源道54號豐利中心1樓4室

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳📍🍽帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #荃灣海之戀 #荃灣食咩好 #吔嘢事無所 #吔咩嗲 #吔咩嗲by吔嘢事無所 #吔咩嗲吔嘢事無所 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘工廈 #觀塘好去處
  • 安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬
2025-01-22 2043 views
朋友想食飯但係我又唔想食飯經過這間餐廳,見到有好多唔同嘅款式,就入去試一試朋友就想食一汁一菜定食因為我就唔係好想食飯我就揀咗吉列豬扒配明太子醬三文治朋友揀咗三個熱菜加一個冷菜好齊整一大盤咁上菜, 有日式的感覺南瓜沙律配堅果好健康,唔會有過多嘅調味明太子拌海老西蘭花醬汁調味好適中,唔會太鹹但係又可以帶到食物的味道自家手打黑松露烏賊堡食落好彈牙,略嫌得兩舊,食完好想再食安格斯牛節瓜卷配自製洋蔥蘋果醬一見到呢個配搭就好想試金菇牛肉卷就食得多,節瓜捲牛肉未試過節瓜質地比較軟而且多汁,配埋牛肉非常 juicy吉列豬扒配明太子醬三文治吉列豬扒好脆身, 夠厚有肉汁唔乾,連個包都有烘過,細節位都做得好足, 豬扒夾咗一啲蔬菜食落唔會好油膩餐仲跟咗薯條份量都好多西柚梳打配喜瑪拉雅山粉紅鹽就係想飲一杯唔甜嘅梳打,竟然不經意的在這裏 飲到這一杯無糖大馬士革綠茶味道有一點花香味有點像花香伯爵茶食得出餐廳係好用心製作嘅小店見到有好多款唔同口味嘅甜品,可惜今日食唔到,下次可以再嚟食過
朋友想食飯但係我又唔想食飯
經過這間餐廳,見到有好多唔同嘅款式,就入去試一試

朋友就想食一汁一菜定食
因為我就唔係好想食飯
我就揀咗吉列豬扒配明太子醬三文治

朋友揀咗三個熱菜加一個冷菜
好齊整一大盤咁上菜, 有日式的感覺

南瓜沙律配堅果
好健康,唔會有過多嘅調味

明太子拌海老西蘭花
醬汁調味好適中,唔會太鹹但係又可以帶到食物的味道

自家手打黑松露烏賊堡
食落好彈牙,略嫌得兩舊,食完好想再食

安格斯牛節瓜卷配自製洋蔥蘋果醬
一見到呢個配搭就好想試
金菇牛肉卷就食得多,節瓜捲牛肉未試過
節瓜質地比較軟而且多汁,配埋牛肉非常 juicy

吉列豬扒配明太子醬三文治

餐仲跟咗薯條份量都好多

西柚梳打配喜瑪拉雅山粉紅鹽
就係想飲一杯唔甜嘅梳打,竟然不經意的在這裏 飲到這一杯

無糖大馬士革綠茶
味道有一點花香味有點像花香伯爵茶

食得出餐廳係好用心製作嘅小店

2025-01-16
$120 (Dinner)
  • 安格斯牛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬
  • 自家手打黑松露烏賊堡
  • 西柚梳打配喜瑪拉雅山粉紅鹽
  • 吉列豬扒配明太子醬三文治
2024-12-21 2527 views
今日(21-12-2024 Sat)爸爸過身一周年兼冬至,同老公忙咗一輪只落街,經過前一晚食蛇王弟嘅貴價碗仔翅之後,search到荃灣重有一間食蛇嘅,於是走嚟,但因為冬至休息冇得食,既然嚟到呢喥,就嚟呢間食“油治及輕”啦。嚟我哋接近2:30到,見到冇乜客,但我都入去問問堂食可唔可以單叫“油治及輕”?肥肥地嘅女仔答冇乜客人,可以。於是我哋,order柚子開心果味,唔加麻糬先,坐低先再睇menu,睇完,老公決定要$99.00嘅“油治及輕伴雪糕巴菲套餐”。冇耐,柚子開心果味嘅炸多士到嚟,影完相我就食先,舊麵包炸得脆,但竟然食到油饐味,即炸個喎,點解會有油饐味?而餡呢?開心果碎唔多,柚子味忌廉唔太甜亦感覺輕盈,忌廉勁多,但開心果咁少,咁就$39.00。2分然後嘅“油治及輕伴雪糕巴菲套餐”到嚟,我哋揀咗限定口味,Tiramisu味,但唔係用咖啡而係榛子,加$7.00要麻糬。食落,呢塊麵包就冇饐味,食到酒嘅苦味,麻糬係一大舊擺喺底,成件普通。3分雪糕呢?我哋揀香蕉味,呢個味道清清地,又幾好食喎。最後食巴菲杯,其實唔個係咩嚟,食到啲脆粒,而忌廉係唔知咩味。喺我哋走咗之後,我睇返menu,話巴菲杯內冇

冇耐,柚子開心果味嘅炸多士到嚟,影完相我就食先,
柚子開心果味油治及輕

柚子開心果味油治及輕

食𡁵嘅柚子開心果味油治及輕

但開心果咁少,咁就$39.00。
2分

然後嘅“油治及輕伴雪糕巴菲套餐”到嚟,
油治及輕伴雪糕巴菲套餐

Tiramisu味油治及輕

食𡁵嘅Tiramisu味油治及輕

3分

雪糕呢?我哋揀香蕉味,呢個味道清清地,又幾好食喎。

食𡁵嘅巴菲杯

喺我哋走咗之後,我睇返menu,話巴菲杯內冇鮮果,忌廉,麻糬,成個杯我係食唔到麻糬。
1分

服務:
明明冇乜人,唔俾坐四人枱,指定我哋坐最出嗰張二人枱,唔通因為覺得我哋兩人只食一件炸多士而睇唔起我哋。最後,由我哋坐低到走人都再冇客人入嚟。

叫咗套餐後,都識自動俾碟叉我哋share食。
2.5分

最後,咁啱佢哋嘅老闆喺收銀個位,我哋又有嘢問佢,佢就同我哋講聲冬至快樂,同叫我哋坐耐啲。但唔坐啦,要人坐呢啲位。

其他:
幾個女仔聚埋喺間嘢中間傾偈冇問題,因唔影響服務,但對話內容都幾不雅,可唔可以用“大便”兩個字,而唔講“痾X”?尤其是係食肆,客人面前講,其實講“大便”都已經唔應該,客人係食梗嘢㗎,有冇理客人嘅感受?

上次食評係2024年4月6日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%8A%A0%E5%92%97%E5%83%B9-e5396505
2024-12-21
$72.5
2025-02-25 26 views
9/2/2025📍Out of the Blue呢間日式小店 主打一汁多菜料理 之前💁‍♂️食過一次覺得幾好 今日就一齊嚟試多次星期六中午嚟到 唔洗等位 入面舖面好細 啲位都擺得幾逼下 跟餐送味噌湯 正正常常嘅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨秘製masala雞雞肉唔太乾 用咗雞扒 份量都唔少 醬汁惹味又唔辣👍✨大阪燒風豆腐餅豆腐餅少少鬆散 不過都正常嘅 豆味好重加埋啲大阪燒醬同美乃滋 味道就exactly 係大阪燒味👍✨鹿兒島吉列黑豚肉餅炸得香脆又唔油膩❤️✨南瓜沙律係凍嘅 食落好refreshing 🎃除咗南瓜 入面仲有蘋果青瓜堅果 冇諗過竟然辣辣哋✨雞皮餃子第一次食雞皮餃子 以前都驚好油膩 點知又唔會喎 外皮好脆 個餡就普通菜肉餡 配咗自家製香草檸檬腐乳醬 就更加好食😋✨安格斯牛櫛瓜卷第一次見呢個配搭 又幾好食喎 仲有得揀牛肉要幾成熟 我哋揀咗5成熟 配自製洋蔥蘋果醬 非常清新☺️牛肉好嫩 唔似係平時嘅肥牛咁乾 好juicy✨金平牛蒡牛蒡硬咗啲 麻麻哋✨醬油蛋拌飯加咗蛋就梗係香好多 開頭覺得醬油唔夠多 但配埋其他小菜食又啱啱好 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單~$
9/2/2025

✨金平牛蒡
牛蒡硬咗啲 麻麻哋

✨醬油蛋拌飯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$240(冇加一)
啲野都幾好食 配搭又有心思 👍
只係座位逼啲啲 同隔離位近少少😉

推薦指數🌟:5/5

📍荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖
2025-02-09
$120 (Lunch)
2025-02-19 0 views
一踏入荃灣呢間「吔咩嗲吔嘢事無所」,即刻好似返咗去日本咁,環境布置好有feel,好似坐喺日本家庭餐廳一樣温馨。呢度主打嘅一汁多菜風格,真係令人有 "翻鄉下" 嗰種興奮。呢次試咗兩個餐,真係每樣都好有驚喜!每個餐都有附送 和風忌廉蘑菇湯,呢碗湯將西式忌廉湯融入咗和風元素,好特別,每啖都飲得出啲蘑菇嘅香味,暖笠笠超正!二款熱菜 + 二款冷菜和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)墨魚餅超彈牙,仲帶有淡淡黑松露香,夠晒獨特。安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬牛肉揀咗七成熟,食落依然好嫩滑,加上櫛瓜捲嘅層次超豐富,啖啖都有甜酸適中嘅洋蔥蘋果醬,真係絕配。左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦左口魚好肥美,配上柚子醋秋葵一齊食,酸甜開胃,加上脆脆嘅櫻花蝦,口感豐富。南瓜沙律配蘋果青瓜堅果南瓜沙律蓉料多又清香,帶少少微辣,加埋蘋果同青瓜,食起來好清新。三款熱菜 + 一款冷菜自信作!雞皮餃子配自家製香草檸檬腐乳醬外脆內軟嘅雞皮餃子,鹹香味十足,加上獨特沾醬帶有日式同本土fusion風味,好惹味。北海道牛肉薯餅外面脆卜卜,入面粒粒牛肉碎,仲有香滑嘅薯餅,食落真係停唔到口。鹿兒島吉列黑豚肉餅鬆軟多汁嘅豬肉餅,加埋果啲沙律醬,味道超正

呢次試咗兩個餐,真係每樣都好有驚喜!

二款熱菜 + 二款冷菜

和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)
墨魚餅超彈牙,仲帶有淡淡黑松露香,夠晒獨特。

安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬

南瓜沙律配蘋果青瓜堅果

三款熱菜 + 一款冷菜

自信作!雞皮餃子配自家製香草檸檬腐乳醬

北海道牛肉薯餅

鹿兒島吉列黑豚肉餅
鬆軟多汁嘅豬肉餅,加埋果啲沙律醬,味道超正。

金平牛蒡
非常清新,甜甜辣辣,夾飯食一流。

飯仲加左日本蛋同醬油,一拌即食,真係好味到無得彈!

飲品方面,叫左熱麥茶,暖胃得泥又幫助消化。仲有熱接骨木花蜜青檸,獨特香氣,酸酸甜甜,舒服晒。

呢間餐廳真係可以帶你嚟一趟地道嘅日本味道之旅,每道菜都有新嘅體驗,推薦俾鍾意日式家常菜嘅朋友試下!
2025-02-18
2025-02-12 312 views
今日去咗荃灣一間叫「吔野事務所」嘅日式餐廳,環境簡約舒適,適合同朋友一齊食飯傾計。我哋試咗兩款特飲,火焰棉花糖抹茶忌廉特飲同蜜瓜梳打配雲呢拿雪糕。火焰棉花糖抹茶忌廉特飲有視覺效果,棉花糖燒到微焦,抹茶忌廉味道濃郁帶甜。蜜瓜梳打配雲呢拿雪糕清新帶甜,蜜瓜味突出,配雪糕飲落清爽。主菜叫咗一份日式套餐,$109有北海道牛肉薯餅、秘製Masala雞球、鹿兒島吉列黑毛豬肉餅、百香果檸檬汁沙律、白飯同麵豉湯。北海道牛肉薯餅外脆內軟,牛肉味濃。秘製Masala雞球香口帶辣。鹿兒島吉列黑毛豬肉餅肉質嫩滑,外皮香脆。百香果檸檬汁沙律清新開胃,配白飯同麵豉湯,整體唔錯。最後叫咗士多啤梨味千層甜品,外層甜脆,內裡士多啤梨味濃,食落幾好。食物質素可以,價錢合理,適合想食日式料理嘅人試吓。

食物質素可以,價錢合理,適合想食日式料理嘅人試吓。
呢次試咗吔咩嗲 吔嘢事無所嘅一汁多菜定食,可以揀兩款熱菜加一款冷菜($89),或者三款熱菜加一款冷菜($99),有好多款唔同特色料理可選,擺盤細緻,充滿日式家常風味🍱🥢 先分享兩款冷菜,之後仲有五款熱菜:🎃 南瓜沙律配堅果(冷菜)南瓜蓉質地細膩,帶天然甜味,配上香脆堅果,增加口感🍂整體味道清新,適合作為前菜醒胃,唔會過膩💛🐟 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷菜)左口魚片薄身但富油香,入口好滑,而秋葵帶微微黏性,增添口感!柚子醋酸甜適中,令整體味道更清新,加上香脆嘅櫻花蝦點綴,增加鮮味✨🥟炸紫薯餃子配櫻花蜜外皮炸到超級脆,入邊嘅紫薯餡非常軟綿綿,形成強烈對比,再加上少少櫻花蜜嘅甜味,幾有驚喜!不過面頭見到嗰啲似係桂花多過櫻花😂🥩 安格斯牛節瓜卷配自家製洋蔥蘋果醬牛肉節瓜卷賣相吸引,牛肉嫩滑,節瓜帶微微清甜,口感層次豐富💥自家製洋蔥蘋果醬酸甜開胃,為牛肉增添果香,非常適合鐘意清爽口感嘅朋友🐖 鹿兒島吉列黑豚肉餅炸豚肉餅外皮香脆,內裏肉質厚實且帶肉汁,口感💯炸衣唔會過厚,咬落帶有日式炸物特有嘅酥脆感,配埋少許芥末或者醬汁會更有層次🔥🟠 大阪風燒豆腐餅豆腐餅外層煎到微焦脆,內裏保持嫩滑,帶有淡淡日

先分享兩款冷菜,之後仲有五款熱菜:

🎃 南瓜沙律配堅果(冷菜)
南瓜沙律配堅果

🐟 左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(冷菜)

🥟炸紫薯餃子配櫻花蜜
炸紫薯餃子配櫻花蜜

🥩 安格斯牛節瓜卷配自家製洋蔥蘋果醬
安格斯牛節瓜卷配自家製洋蔥蘋果醬

🐖 鹿兒島吉列黑豚肉餅
鹿兒島吉烈黑豚肉餅

🟠 大阪風燒豆腐餅
豆腐餅外層煎到微焦脆,內裏保持嫩滑,帶有淡淡日式高湯香氣🐟。淋上濃郁的大阪燒醬,再配上沙律醬,增添香甜層次感,第一次食滑身嘅大阪燒,幾有驚喜😋
大阪風燒豆腐餅

🥔蜜糖薯仔粒(隱藏menu)
手機落單先至會見到嘅菜式,第一時間諗起薯仔牛柳粒,雖然冇牛,但係佢個薯仔都有七成似,只係欠咗啲鑊氣。個醬調得剛剛好,又唔會太甜,配飯一流🍚

整體評價

吔咩嗲 吔嘢事無所主打細緻嘅日式家庭料理,每道菜既有傳統日式風味,又加入少許創意,特別鍾意 安格斯牛節瓜卷 同 鹿兒島豚肉餅,味道有驚喜🎉價錢合理,擺盤精緻,餐廳唔算大,但環境好靚,好有文藝氣息,係一間適合2-4個人慢慢享受美食嘅小店✨
炸紫薯餃子配櫻花蜜
安格斯牛節瓜卷配自家製洋蔥蘋果醬
鹿兒島吉烈黑豚肉餅
大阪風燒豆腐餅
成間店嘅風格就好似一間日式小店🥰~今次就嗌咗一汁多菜定食,分別有熱菜同冷菜簡,都係揀咗三個熱菜一個冷菜😚第一個Set嘅配搭🫶🏼秘製masala雞(好有媽媽整嘅味道),吉列黑豚肉餅(好鬆脆)、炸紫薯餃子(呢個幾特別,甜甜地又有鹹味,不過就有少少硬)、沙律菜配百香果柚子檸檬汁(個汁味道有啲特別)第二個Set嘅配搭🫶🏼明太子西蘭花(正常發揮)、大阪燒風豆腐餅(呢個幾好食,唔鍾意食澱粉啱晒)、安格斯牛櫛瓜卷(個牛有少少韌)、南瓜沙律配堅果(味道正常)

2024-12-30 999 views
夜晚荃灣附近收工,想食料理,朋友介紹左間隱世店。6點半多已經開始排隊,好熱鬧。店員好熱情,服務好好。點左1個日式便當(3款熱菜+1款冷菜)和風黑松露烏賊漢堡墨魚料好足,夠彈牙,微微黑松露香味,加埋粟米別有一番風味。安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬5成熟安格斯入口即化,入面有櫛瓜卷,加埋個醬,一解牛油的油膩。海老名太子伴西蘭花西蘭花翠綠爽口,蝦肉鮮甜,搭配明太子醬突顯鮮味。左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦左口魚鮮嫩,秋葵加柚子醋係勁match,做開胃菜簡直一流。米飯係日本珍珠米,粒粒飽滿,口感好好。藍莓味麻糬多士,油治及輕藍莓好大粒好新鮮,酸酸甜甜,黃金脆多士中間夾住忌廉同麻糬,口感豐富,係餐後甜品最佳之選。豆腐雪糕滑順清新,口感獨特。最後來杯熱麥茶,暖心又解膩,真係好味。
1947 views
2083 views

點左1個日式便當(3款熱菜+1款冷菜)

和風黑松露烏賊漢堡
墨魚料好足,夠彈牙,微微黑松露香味,加埋粟米別有一番風味。

安格斯牛櫛瓜卷配自製洋蔥蘋果醬

海老名太子伴西蘭花
西蘭花翠綠爽口,蝦肉鮮甜,搭配明太子醬突顯鮮味。

左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦
左口魚鮮嫩,秋葵加柚子醋係勁match,做開胃菜簡直一流。

米飯係日本珍珠米,粒粒飽滿,口感好好。

藍莓味麻糬多士,油治及輕

豆腐雪糕滑順清新,口感獨特。

最後來杯熱麥茶,暖心又解膩,真係好味。
2024-12-18 1010 views
今日同朋友去了荃灣行,順道去了這間日式料理店吃午餐。我選了3款熱菜+1款冷菜:安格斯牛櫛瓜卷+鹿兒島吉列黑豚肉餅+炸紫薯餃子配櫻花蜜+自家制溫泉蛋配花椒鰹魚汁,另配櫻花蝦醬油飯。安格斯牛肉經過精心調理,保持多汁的口感,並帶有淡淡的油香。而櫛瓜則清脆可口,與牛肉形成了良好的對比,入口的時能感受到兩種不同食材的層次感。鹿兒島的吉列黑豚肉餅:吉列黑豚肉餅使用的是鹿兒島著名的黑豚肉,這種豬肉因其高脂肪含量和肉質鮮嫩而受推崇。每口咬下去,肉汁豐富,口感滑順,令人讚不絕口。外皮經過精細麵衣處理,炸至金黃酥脆,搭配柔軟肉餡對比鮮明,增添口感層次感。這種酥脆的口感讓人難以抵擋,十分過癮。炸紫薯餃子配櫻花蜜:紫薯餃子的外層金黃酥脆,咬下去時口感爽脆。餃子的內餡以紫薯為主,紫薯的天然甜味和細膩的口感相得益彰,讓人回味無窮。櫻花蜜的加入則為這餃子增添花香層次感,甜而不膩的蜜汁與紫薯風味相映成趣,讓整體口感更豐富。自家制溫泉蛋配花椒鰹魚汁是一道非常有特色的美食,結合溫泉蛋的柔滑和花椒鰹魚汁的鮮香,讓人一口接著一口,令人難以抗拒。德國多莓果茶:甜甜酸酸又幾好飲。接骨木青檸特飲:接骨木的花香與青檸的酸味相結合,給
今日同朋友去了荃灣行,順道去了這間日式料理店吃午餐。

2097 views

我選了3款熱菜+1款冷菜:

鹿兒島的吉列黑豚肉餅:

炸紫薯餃子配櫻花蜜:

德國多莓果茶:甜甜酸酸又幾好飲。

接骨木青檸特飲:

接骨木的花香與青檸的酸味相結合,給人一種清新的感覺。飲用時,口感柔和,不會過於甜膩,適合喜歡清新口味的人。

朱古力醬香焦千層調色板:

這道甜品的外觀吸引人。

濃郁的巧克力香氣撲鼻而來,使人感覺到無比的幸福。這樣的香氣讓人情不自禁地想要咬上一口。

口感方面,每一口都能感受到朱古力的滑順,香焦的微甜則為整體增添了一抹懷舊與甜美。朱古力的苦甜味道與香焦的香甜相融合,讓人回味無窮。

2024-11-23 1252 views
「吔咩嗲 吔嘢事無所」位於荃灣鱟地坊,屬於一間以小店經營的日式料理。一汁多菜定食 (供應時間:星期一至五5:30後,星期六、日及公眾假期全日供應)定食劃分有2個價錢,分別係$89/$99,小編點了3款熱食+1款冷菜 $99,部分食物需另加錢。左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦+$20左口魚搭配秋葵清新爽口,柚子醋的酸香提升了整體風味,味道開胃。櫻花蝦的鹹香味增添層次感,很不錯的前菜。秘製Masala雞雞件口感滑嫩,秘製醬汁味道特別,的確是吔咩嗲獨有的,很不錯。(素)大阪燒風豆腐餅大阪燒豆腐餅外脆內嫩,豆腐與蔬菜融合,口感豐富。搭配大阪燒醬汁,酸甜適中,令人回味無窮。健康之如又可以食到大阪燒的味道,而且非常巧功夫,值得一試。和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)+$15手打墨魚漢堡,口感彈牙,份量十足。油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐 $106真的超級好吃!油治的香脆搭配輕忌廉,口感絕妙,特別是加入了提拉米蘇味和麻糬,更添風味。意外地不油膩,完全沒有油味。開心果雪糕濃郁美味,讓人倍感滿足,實在是一個完美的甜品選擇!蝶豆花香印提孑梳打

左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦+$20

秘製Masala雞

(素)大阪燒風豆腐餅

和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)+$15
手打墨魚漢堡,口感彈牙,份量十足。

油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐 $106

蝶豆花香印提孑梳打
2024-11-22 1130 views
今日我去咗荃灣一間日式小店,呢間店嘅餐牌簡單易明,分為冷菜同熱菜,非常方便選擇。我哋決定揀三個熱菜同一個冷菜99蚊!首先,冷菜方面我哋揀咗口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦,呢道菜一上嚟就令人眼前一亮。口魚新鮮得嚟,肉質滑嫩,搭配上清新嘅秋葵同櫻花蝦,味道好清爽,係一個好開胃嘅前菜!熱菜方面,我哋叫咗大阪燒風豆腐餅,呢個豆腐餅外脆內嫩,味道香濃,配上特製嘅醬油,每一口都充滿咗豆腐嘅鮮味!第二道熱菜係安格斯牛櫛瓜卷,配自製洋蔥蘋果醬,呢個組合真係好特別!牛肉滑嫩,櫛瓜清脆,搭配上酸甜嘅洋蔥蘋果醬,味道層次豐富!第三道熱菜我哋叫咗自家手打黑松露烏賊堡,呢個係好吸引,外層炸得金黃酥脆,裡面嘅烏賊肉質鮮甜,仲可以感受到黑松露嘅香氣,真係好過癮!而且我哋仲升級咗白飯,轉咗日本蛋加上醬油,呢個配搭真係令整個餐點更加完美,蛋香味濃郁,飯粒粒分明,搭配埋一齊食,真係無得輸。飲品方面,我叫咗水蜜桃梳打,配上豆腐雪糕,飲落去清新又解渴,水蜜桃嘅香甜味一流,配合豆腐雪糕嘅滑順,完全無違和感!最後,甜品方面我哋點咗出邊好少見嘅千層調色板,揀咗雙拼,有伯爵吉士配麻糬肉鬆同抹茶吉士配麻糬。千層蛋糕層次分明,口感輕盈,伯爵吉士

最後,甜品方面我哋點咗出邊好少見嘅千層調色板,揀咗雙拼,有伯爵吉士配麻糬肉鬆同抹茶吉士配麻糬。千層蛋糕層次分明,口感輕盈,伯爵吉士帶有淡淡茶香,搭配麻糬肉鬆,真係意想不到嘅搭配,超好味!而抹茶吉士更加香濃,麻糬嘅Q感又為整個甜品增添咗趣味,真係一個完美嘅結尾!
2024-10-27 1560 views
吔咩嗲 吔嘢事無所自從佢哋搬咗去荃灣之後,一直都想抽時間去呢間小店,呢間小店叫「吔咩嗲 吔嘢事無所」,小店門口無一級,好適合輪椅人士入去食野支持小店,我最鍾意個甜品名,叫「油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕」,見返老朋友就諗返起以前返工點樣埋頭苦幹做野,同老闆娘傾傾下計竟然記得我,我哋互相都抄咗對方個牌,有咩野都可以線上見,哈哈!2款熱菜+2款冷菜($124)1.和風黑松露烏賊寶(9/10)入面嘅墨魚非常彈牙,食食下口腔仲會散發出淡淡黑松露味,旁邊仲有沙律醬可以點嚟食,沙律醬入面都有黑松露,幾好食!2.秘製Masala雞(9/10)雞肉肉質鮮嫩,仲用咗多種香料製成嘅醬汁,加埋有粟米粒食落去甜甜地!3.左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(+$20)(9.5/10)超欣賞呢碟菜式,平時見到秋葵一定唔揀佢,秋葵平時咬落好似食緊鼻涕咁,但呢度嘅秋葵滑潺潺感覺無咗,原來秋葵切一粒粒好味好多,再加埋入面有左口魚嘅魚油香,上面仲鋪滿咗櫻花蝦,令到呢碟菜式鮮味十足,唔鍾意食秋葵嘅你快d過嚟試下啦,真係好掂!4.南瓜沙律配蘋果青瓜堅果(8.5/10)南瓜蓉非常多,食落好香,配埋蘋果青瓜堅果更有口感,唔錯!5.大馬士革綠茶(
吔咩嗲 吔嘢事無所

2款熱菜+2款冷菜($124)
1.和風黑松露烏賊寶(9/10)

2.秘製Masala雞(9/10)

3.左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦(+$20)(9.5/10)

4.南瓜沙律配蘋果青瓜堅果(8.5/10)
南瓜蓉非常多,食落好香,配埋蘋果青瓜堅果更有口感,唔錯!

5.大馬士革綠茶(凍)(10/10)
綠茶味香濃,好飲!

最後仲有一碗珍珠米嘅飯同一碗雜菜忌廉湯!

6.油治及輕忌廉伴芭菲及雪糕套餐(栗子鮮奶麻薯+綠茶雪糕)$106(10/10)
呢個甜品老闆娘介紹我食栗子鮮奶麻薯,我好榮幸做到第一位食栗子鮮奶麻薯味,淡淡栗子味,炸麵包入面仲加咗麻薯,麻薯仲可以拉到少少絲,不過好快就斷咗,炸麵包唔油,之後再食忌廉伴芭菲,芭菲杯入面除咗有焦糖香蕉之外,仲有好多水果,例如有藍莓、提子同士多啤梨等,最底層就係忌廉,最後再食埋綠茶雪糕,綠茶味好香濃,雪糕仲係香港製造添,食得更放心!

2人總共價錢$230

個人口味總評分:9.33/10

@outoftheblue.hongkong @maphk2021

地址:荃灣鱟地坊42號𧙗強樓地舖

#吔咩嗲吔嘢事無所 #荃灣好去處 #荃灣 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-10-27 1133 views
小店細細,但係裝修俾人一種好舒服家庭溫暖嘅感覺⋯⋯凍食同熱食嘅配搭有好多款式首先,和風黑松露烏賊堡(墨魚漢堡)口感柔軟,黑松露的香氣和烏賊的鮮味完美結合;秘製Masala雞辛香撲鼻,讓人一吃難忘;金平牛蒡酥脆可口,與南瓜沙律的清新甜美形成了絕妙搭配。綠茶(凍)清涼解渴💯接下來是3款熱菜和1款冷菜的套餐,其中素食炸紫薯餃子配櫻花蜜,外皮酥脆,內餡香甜;大阪燒風豆腐餅豐富的口感豐富;一口豚薯仔粒搭配黑啤蜜糖黑椒醬,很好下飯;自家製日本溫泉蛋配花椒鰹魚汁更是完美配搭。蜜瓜梳打配豆腐雪糕唔會太甜✅下次嚟到會想試埋佢嘅三文治同其他甜品
小店細細,但係裝修俾人一種好舒服家庭溫暖嘅感覺⋯⋯
凍食同熱食嘅配搭有好多款式
下次嚟到會想試埋佢嘅三文治同其他甜品
2024-10-09 1173 views
今日過左去荃灣搵食,發現係內街鱟(后)地坊有一間以日本木系風格為裝修既精品小店,入到去望到周圍既裝潢,令人覺得係日本家庭式經營的小店,帶俾人一種非常舒服的感覺。而且店舖既店員都好有活力,亦都好有禮貌。而今日食既係定食餐:三款熱菜&一款冷菜 $99,呢D最適合我呢一種食得唔多,但係又好想試多D唔同既食物;最後熱菜揀左 “北海道牛肉薯餅”,“秘製Masala雞”,“黑松露烏賊漢堡墨魚漢堡”; 冷菜係左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦同沙律菜配百香果柚子檸檬汁。北海道牛肉薯餅:牛肉薯餅炸得香脆可口;秘製Masala雞:清淡帶點蕃茄味,肉質鮮嫩;黑松露烏賊漢堡墨魚漢堡:食落有淡淡的黑松露香,而且非常新鮮彈牙;左口魚秋葵伴柚子醋櫻花蝦:秋葵配上柚子檸檬汁清新開胃,左口魚味道亦都新鮮。 另外甜品同特飲都非常驚艷,擺盤有心思,亦都好好味,值得再次光顧。

北海道牛肉薯餅:牛肉薯餅炸得香脆可口;
秘製Masala雞:清淡帶點蕃茄味,肉質鮮嫩;