2022-06-13 190 views
之前食過beans覺得幾好,一直想試荳子冰室,之前見到夜晚唔洗排隊就入左去試💛🫶🏻環境乾淨企理,播住懷舊金曲,仲有好多卡位,坐得幾舒服闊落👍🏻手機自助落單👍🏻當日去係weekend,無set,如果想叫小菜食飯就要另外加錢要飯/湯/甜品。想抵食d可以平日去,差唔多價錢有埋飯/湯/甜品(二人/四人套餐)。🧡中式牛柳 $92之前都有係其他茶餐廳食過,覺得個汁有d似咕嚕肉。相反,呢度既調味比較酸,食落更加開胃。牛柳有6大舊,切得比一般茶餐廳大舊,但食落好腍,掛汁又唔會遮蓋左牛肉本身既味,大舊d反而更加有口感👍🏻除左配菜比較少(真係得幾條好幼既洋蔥絲)之外,overall黎講幾出色。🧡魚香茄子煲 $78魚香茄子用煲上,個煲都有返咁上下深,裝到大概一半多d,份量幾多。相對上唔算話太油,味道都唔錯但無咩鑊氣扣左少少分~🧡猴頭菇響螺燉赤肉湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)個湯係清既,睇得出係燉湯,但少少失望因為真係無咩味(雖然都可以證明應該唔係味精湯),但飲落有少少寡。🧡蟲草花子燉雞腳湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)同響螺湯一樣飲落比較淡,但可能用左蟲草花,望落比較深色,賣相吸引d🫠但因

手機自助落單👍🏻

🧡中式牛柳 $92

🧡魚香茄子煲 $78
相對上唔算話太油,味道都唔錯但無咩鑊氣扣左少少分~

🧡猴頭菇響螺燉赤肉湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)

🧡蟲草花子燉雞腳湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)
但因為有雞腳,所以都有d油🤕

🧡豆腐花 $15
豆腐花熱辣辣,夠曬大碗,薑汁同黃糖都係另上,可以自行調配自己鍾意既甜度同辣度,唔太多地方食豆腐花會有薑汁,食落幾有風味,一大加分位👍🏻

🧡腿蛋包 $11
夜晚d包好多時都賣曬,呢個包係我另一日lunchtime既時候買既,順便一次過打埋。
有時買包都要排隊,如果想確保買到想食既包建議早少少去~
腿蛋包就正常發揮啦,係好大個既,入面有兩塊火腿夾住塊蛋,而塊蛋既顏色偏橙,賣相唔錯,但餡料佔既部份大概只有成個包既70%,呢個價錢就有少少唔太抵食🤨

味道:8.5/10
性價比:6/10

📍荳子冰室
將軍澳同上水都有,當日去既係上水店➡️
上水智昌路3號上水中心2樓2038,2038B,2052號舖

📌人均消費: below $50-150

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #chateraise#懷舊冰室 #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #豆腐花 #香港冰室 #茶餐廳