2019-12-17
車仔麵檔係小弟嘅印象中都係陰陰地,摺檯膠櫈嗰啲,但係小弟今日嚟到呢間餐廳,顛覆左小弟一路有嘅印象。呢間餐廳喺上環站隔離,地點好方便呢度啲車仔麵配料一啲都唔馬虎,唔係求求期期俾啲平嘢你食就算。例如黑松露水餃,平時係啲舊式車仔麵檔點會見到呀~雖然佢啲車仔麵配料都好吸引,但係小弟就被令一樣野吸引住~另外嘢飲方面,香港人都鍾意多冰少冰少甜。每一次落單都會覺得有啲唔好意思,好似好多要求咁。喺呢度就唔怕喇,因為你只需要喺紙上面tick就可以呢杯凍檸茶比想像中大杯,小弟叫咗走冰都汁到咁滿,檸檬亦都比咗成四五片!而且茶底唔會好淡,食麵配杯凍檸茶就啱晒喇!原本小弟以為醉雞翼應該會係凍嘅,上到枱原來係熱辣辣嘅,有意外驚喜!每隻雞翼都好大隻,亦都煮得好淋,啲肉一啲都唔乾,亦都煮得好入味,唔錯!雞翼控必試!小弟就係比呢一個水煮魚米線吸引咗!佢仲可以揀小辣中辣或者大辣,今次小弟就叫咗小辣。一上到枱,個水煮魚好香平時出去叫個水煮牛或者水煮魚都差唔多成$100 ,但係呢度都只係$69咋!而且份量都唔細,有好多片魚,啲魚仲好滑。平時出面食水煮魚都會辣到飛起,但係呢度嘅辣度可以接受,同埋唔會整到成碗香料多過餸,湯底亦都
呢間餐廳喺上環站隔離,地點好方便
小弟就係比呢一個水煮魚米線吸引咗!佢仲可以揀小辣中辣或者大辣,今次小弟就叫咗小辣。一上到枱,個水煮魚好香平時出去叫個水煮牛或者水煮魚都差唔多成$100 ,但係呢度都只係$69咋!而且份量都唔細,有好多片魚,啲魚仲好滑。平時出面食水煮魚都會辣到飛起,但係呢度嘅辣度可以接受,同埋唔會整到成碗香料多過餸,湯底亦都唔會好鹹,小弟終於都可以仔細品嚐到水煮魚嘅味道佢個米線係分開上,你鍾意夾啲米線落去水煮魚度食又得,分開食都得!
下次有機會再嚟試吓佢啲車仔麵先