2022-01-06 1442 views
本身諗住去對面嗰間cafe食嘅🤣咁啱好耐無食過車仔麵對腳不由自主地行左入去呢間揀得啱👍🏻3餸麵 $55(下午茶時段減$10)麵底選擇都算多有我少見嘅烏冬同魔芋絲唔想食咁多澱粉質可以點生菜底不錯不錯我叫左魔芋絲,口感煙靭3餸就叫左白蘿蔔、豆卜同牛蒡丸(素食)白蘿蔔好清甜,無渣❤️豆卜吸晒啲湯味,好正湯底揀咗佢地自製嘅205辣醬辣度有後勁😋😋佢地湯底無乜味精食完無口渴嘅感覺👍🏻仲有好多款餸好想試🤣🤣有機會經過會再試
本身諗住去對面嗰間cafe食嘅🤣
咁啱好耐無食過車仔麵
對腳不由自主地行左入去呢間揀得啱👍🏻

3餸麵 $55(下午茶時段減$10)
麵底選擇都算多
有我少見嘅烏冬同魔芋絲
唔想食咁多澱粉質可以點生菜底
不錯不錯
我叫左魔芋絲,口感煙靭
3餸就叫左白蘿蔔、豆卜同牛蒡丸(素食)
白蘿蔔好清甜,無渣❤️
豆卜吸晒啲湯味,好正

湯底揀咗佢地自製嘅205辣醬
辣度有後勁😋😋

佢地湯底無乜味精
食完無口渴嘅感覺👍🏻
仲有好多款餸好想試🤣🤣
有機會經過會再試
2021-12-28 613 views
上環E2出口一出就見到新紀元廣場上2樓ASK cafe 對面就係揀得啱車仔麵無論你係想食麵/米線/飯/又或者想食清d/想食素/想食辣/想生酮/想low carb嚟呢度都 嚟得啱 㗎喇!想食素/Green Monday下既,佢既素食餸都好多選擇; 想生酮既,佢有魔芋絲底揀; 想low carb, 可以揀菜底; 想食辣,佢又有麻辣小窩米線、水煮魚米線同麻辣鴨血揀佢個水煮魚配米線認真值得大推!!可以揀小辣/中辣/大辣怕唔食得辣既話,可以揀小辣唔食得辣既朋友都食得到d魚又滑又無骨一碗入面好多件魚!絕對抵食又好食!

上環E2出口一出就見到新紀元廣場
上2樓
ASK cafe 對面就係揀得啱車仔麵
嚟呢度都 嚟得啱 㗎喇!

佢個水煮魚配米線
認真值得大推!!
可以揀小辣/中辣/大辣
怕唔食得辣既話,可以揀小辣
唔食得辣既朋友都食得到
d魚又滑又無骨
一碗入面好多件魚!絕對抵食又好食!
水煮魚米線
水煮魚米線
  • 水煮魚配上湯米線
2021-12-02 642 views
喺中上環返工,每一日諗去邊度食飯都係一個挑戰。其實我一路都好想有一間啱我口味嘅車仔麵,咁我就可以成日都去而每日都可以有好多唔同嘅配搭😂前兩日我就同同事去咗試下揀得啱車仔麵。見到佢哋張點菜紙,見到佢哋個面底竟然有生菜呢個選擇。對於成日都怕肥嘅我來講,即刻就揀咗生菜底。至於配料我就揀咗紫菜、魚皮餃、豬大腸、豬軟骨同黑松露雞肉餃。我對每樣配料都非常滿意,特別鍾意豬大腸同黑松露雞肉餃。除咗車仔麵之外,我哋亦都叫咗兩款小食同一個油菜。醉雞翼非常入味,甜甜地,作為小食一流。但係我最鍾意嘅都係佢哋嘅麻辣鴨血。辣到適中,鴨血你想鮮味,芽菜亦都好充足,真係食到停唔到口。揀得啱車仔麵真係一個唔錯嘅午餐選擇,我同同事以後都應該會成日嚟幫襯👍🏻

2021-11-29 417 views
📍 揀得啱車仔麵 上環有間環境乾淨企理嘅車仔麵店😆 上星期小編就同朋友去食左平時專營車仔麵嘅店環境都比較污糟 所以小編都好少去食🙈-六餸車仔麵 $83麵類有好多款選擇~ 小編就揀咗佢哋比較特別啲、生酮可以食嘅魔芋絲😆食落口感彈牙 又低卡 食完完全唔會有邪惡感🤩原本車仔麵$45就配三款餸 小編見我好多款餸都好吸引但係又做唔到抉擇 最後就決定叫多3款😳分別係花菇仔、滷水蛋、金錢肚、牛蒡丸、黑松露雞肉水餃同墨魚丸🤤特別推薦佢哋嘅黑松露雞肉水餃🥟 好香黑松露味!另外湯汁我就揀咗滷水汁 食落去鹹鹹地😆豆漿 +$10係支裝豆漿 方便如果飲唔晒嘅話可以拎走☺️飲落去豆漿味道濃郁 又唔會太甜👍🏻七餸車仔麵 $95另一碗我朋友就叫咗清湯幼麵~揀咗腐竹、紫菜、魚皮餃、龍蝦丸、牛丸、牛肋條同香菇雞肉水餃🥟牛肋條食落好入味🤫 鍾意食肉嘅要試吓🙆🏻‍♀️凍奶茶 +$10凍奶茶飲落去奶茶味都重🤤 滑嘅口感醉雞翼 $35一共有5隻 食落去肉質唔鞋 有少少酒香麻辣鴨血 $42呢個價錢係大份裝 一共有5舊左右嘅大鴨血食落去辣味濃郁 鍾意食辣嘅一定可以滿足到你🤭咖喱魚蛋拼豬皮 $24魚蛋係陳皮魚蛋 食落去苦苦地 有少少彈牙嘅
📍 揀得啱車仔麵
上環有間環境乾淨企理嘅車仔麵店😆 上星期小編就同朋友去食左
平時專營車仔麵嘅店環境都比較污糟 所以小編都好少去食🙈
六餸車仔麵 $83
食落口感彈牙 又低卡 食完完全唔會有邪惡感🤩
特別推薦佢哋嘅黑松露雞肉水餃🥟 好香黑松露味!
另外湯汁我就揀咗滷水汁 食落去鹹鹹地😆
豆漿 +$10
係支裝豆漿 方便如果飲唔晒嘅話可以拎走☺️
飲落去豆漿味道濃郁 又唔會太甜👍🏻
七餸車仔麵 $95
另一碗我朋友就叫咗清湯幼麵~
牛肋條食落好入味🤫 鍾意食肉嘅要試吓🙆🏻‍♀️
油菜-菜心 $20
叫咗少油 所以食落去唔會滿口都係油🤣
菜心煮嘅軟硬度適中 仲有蠔油可以點 都幾好味呀👍🏻
2021-11-28 313 views
#揀得啱車仔麵今次講嘅係位於上環嘅揀得啱車仔麵💕店舖好乾淨 俾人嘅感覺好舒服 再加上店員服務態度好好 所以會令你有一個好好嘅用餐體驗‼️‼️位置其實好方便 係新紀元廣場2樓乍 好容易就去到🤩🤩包你去到之後有一個驚喜✨✨四餸車仔麵 $67 💰 (8.5/10)小編揀咗蟹柳🦀黑松露雞肉水餃🥟紫菜🤍瑞士滑雞翼❣️而麵底方面 小編揀咗新出嘅生酮魔芋絲😋😋 再配埋滷水汁🥰🥰 一見到個面底就知一定好健康 佢哋嘅魔芋絲煮得好彈牙而且好有口感🤤🤤唔會話煮到淋晒 個質感就好似食緊粉絲一樣🙈🙈而蟹柳方面煮得啱啱好💗💗紫菜就煮得幾淋🤪🤪黑松露雞肉水餃真係世一 咬落去好香黑松露味 而且都幾多餡料 ✨✨而瑞士滑雞翼方面 個汁係甜甜地 雞翼已經煮得好入味 又唔會太油膩 反而啱啱好‼️‼️大家如果去叫絕對一定要嗌黑松露雞肉水餃😋😋水煮魚烏冬 $69 + $60💰 (8.5/10)車仔麵店有水煮魚令小編嚇咗一跳 小編就即刻嗌左個試吓 配佐烏冬😋😋😋再加左啲配料🤪🤪有黑松露雞肉水餃🥟✨✨香甜蘿蔔💗豬紅✨彈牙牛丸❣️❣️水煮魚小編揀咗小辣 呢個辣啱啱好 佢好香麻辣味🤩🤩魚肉份量好多 最重點係冇骨 可以直接食落去❣️❣️呢個完全係一個加分位

#揀得啱車仔麵

四餸車仔麵 $67 💰 (8.5/10)

水煮魚烏冬 $69 + $60💰 (8.5/10)
車仔麵店有水煮魚令小編嚇咗一跳 小編就即刻嗌左個試吓 配佐烏冬😋😋😋再加左啲配料🤪🤪有黑松露雞肉水餃🥟✨✨香甜蘿蔔💗豬紅✨彈牙牛丸❣️❣️水煮魚小編揀咗小辣 呢個辣啱啱好 佢好香麻辣味🤩🤩魚肉份量好多 最重點係冇骨 可以直接食落去❣️❣️呢個完全係一個加分位 💗💗而且啲魚肉仲要好嫩滑✨✨真係絕對可以過嚟食✨✨蘿蔔索晒味好甜 而且辣辣地咁 煮得好淋😋😋而豬紅都好彈牙 入口即溶 彈牙牛丸就更加唔使講🥰🥰食落去好彈牙‼️‼️而烏冬方面 小編加咗底 只係需要加$12 煮得啱啱好 因為係另上嘅關係🙈🙈可以中和返啲辣味❣️❣️

千杯不醉雞翼 $35💰 (8.5/10)
小編揀咗雞翼五隻😋😋每隻雞翼都好大隻🤤🤤而且雞翼煮得好淋 好容易就可以去骨💗💗酒味唔會話好濃好濃 好容易就入到口🥰🥰而且因為咁惹味嘅關係好快就可以食晒五隻‼️‼️

咖喱魚蛋豬皮雙拼 $24💰 (8/10)
送到上枱面嘅時候聞到好香嘅咖喱味💛💛而且有好多咖喱魚蛋同豬皮 份量十足✨✨呢度嘅咖喱魚蛋同豬皮好香陳皮味 應該係用傳統手法炮製💗💗💗再加上咖喱汁一啲都唔晞 反而入晒去咖喱魚蛋同豬皮到 食得好過癮‼️‼️

麻辣鴨血 $42💰 (8/10)
麻辣鴨血送到上枱聞到好香💓💓口感好爽滑 而且幾入口即溶 唔算話特別辣🤤🤤再加上鴨血切得幾厚 再索晒啲麻辣汁 放入個口好過癮✨✨

睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

📍#巨B覓食上環 #巨B覓食中環

揀得啱車仔麵 (上環)
⚜️上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
⏱星期一至五 1100-1830
⏱星期六至日 全日休息

2021-11-22 217 views
今日收工遲咗,又無買餸,去咗公司樓下呢間車仔麵店,平時逢lunch hour就排長龍,今日終於可以食到了🥰餐廳乾乾淨淨,而且燈光光猛,有別於心目中嘅車仔麵店。呢度有好多材料可以選擇,至少有三、四十款嘅菜式,多到不能盡錄😆如果諗唔到嘅話,都有唔同嘅set,今次叫咗4款麵食,滿足到各人嘅口味。外賣盒湯同麵分開,攞返去唔使怕啲麵條會淋晒👍🏻特別一提呢度嘅麻辣鴨血口味屬微辣+麻口味,口感爽滑,而且夠晒入味!雞翼嘅滷水汁甜甜地,唔會太油膩,炆得夠淋,同白蘿蔔好配,口味清新。豬軟骨和牛腩都大大件,柱候味均勻,入口甘甘地好唔錯。最鍾意個黑松露餃子~好香嘅黑松露味,冇落味精👍內裏豬肉爽滑,店家新鮮製作!

餐廳乾乾淨淨,而且燈光光猛,有別於心目中嘅車仔麵店。

外賣盒湯同麵分開,攞返去唔使怕啲麵條會淋晒👍🏻

特別一提呢度嘅麻辣鴨血
口味屬微辣+麻口味,口感爽滑,而且夠晒入味!

最鍾意個黑松露餃子~
好香嘅黑松露味,冇落味精👍內裏豬肉爽滑,店家新鮮製作!
TakeAway
2021-11-12 270 views
車仔麵已是港人從小吃到大的多餸麵,但往往吃的車仔麵就是不夠餸,覺得太少了,而這店的車仔麵,餸卻多得比麵多🤣🤣紅腸,芝士腸,蟹柳,金菇幼麵~只點了4個餸,但已完全看不到麵底,餸都把麵完全遮蓋了~另一碗的就叫了菜底(沒有麵),吃得清一點,但餸的還是超多,冬菇及豬大腸均冧軟入味,白蘿蔔非常鮮嫩,而豬軟骨也炆得很冧,軟骨都是棉的~油菜點了菜芯,有腩汁的,吃起來很香,完全沒有菜的草青味~飲品飲豆漿的話,是原支上,感覺大大支很抵飲~餐廳還有提供生酮飲食,又多一個選擇了~

油菜點了菜芯,有腩汁的,吃起來很香,完全沒有菜的草青味~

飲品飲豆漿的話,是原支上,感覺大大支很抵飲~

餐廳還有提供生酮飲食,又多一個選擇了~
2021-11-10 164 views
呢間車仔麵店個名好搞笑🤣但又真係會揀得岩,因為真係好多餸可以揀,有32款咁多!😆😆本身好想食埋佢個水煮魚🐟,聽聞幾好味,由於都比較飽冇叫到,下次去試下先~-千杯不醉雞翼 5隻雞翼隻隻都好大隻🐔!出面食嘅醉雞通常係凍,但呢個少少暖。煮得幾淋,酒味唔會太濃,好易入口~-麻辣鴨血本身就係一個鴨血控,一見到鴨血就無法抵抗!😍😍 一黎就聞到佢陣香味,即刻開曬胃😆見到佢好多芽菜做配菜,而且真係擺左好多辣椒調味🌶️鴨血切得岩岩好,唔會太厚唔會太薄☺️!而且非常滑身,好似入口即溶咁👍🏻-4餸麵 (入味豬大腸、瑞汁滑雞翼、黑松露雞肉水餃🥟、香菇貢丸🍄、油麵、滷水汁)車仔麵配料方面好多選擇,而且有啲都比較特別,係出面比較少見,例如黑松露雞肉水餃!所以就叫左黎試下😆黑松露味好重,如果鍾意黑松露嘅人可以一試!其他配料亦正常發揮,味道不錯😗-5餸麵 (豬紅、咖喱陳皮魚蛋、極品牛腩條、醬燒豬軟骨、黑松露雞肉水餃)豬軟骨煮得幾淋身,好入味!好大舊,而且都幾多骨膠原,正呀~😋👍🏻豬紅都好滑身,有口感,都係好味🤓麵底份量都好多,我同友人都食唔曬!
千杯不醉雞翼 5隻

2021-10-31 237 views
今日同同事去左呢間揀得啱車仔麵,點左一份豬紅、豬軟骨同埋牛腩條既小辣湯底,比較特別既係佢有魔芋絲,仲要話係生硐魔芋絲,出於好奇底下就試下,覺得質感同口感都唔錯!幾彈牙幾好咀嚼,我幾鐘意。麻辣湯底都幾惹味幾好飲,豬紅都幾滑而且好入味,不過豬軟骨同牛腩條就比較硬,冇想像中咁好食。整體黎講,都係中規中矩,成個餐架埋要$59,比起同期附近既麵尊來講價錢要貴少少,但係食物質素就低左少少!比我推介我會揀麵尊!好食好多,如果大家經過行過,不妨過多一個街口去試試麵尊!

2021-10-30
Type of Meal
Lunch
2021-10-27 189 views
never have to wait long to get a table during lunch time.great service and value for food. keep up the great service!!!
keep up the great service!!!
2021-08-09 1100 views
👅混一色對對胡 $55呢個小鍋米線好麻辣🌶平時食得辣都覺得好刺激米線粗身啲 好彈牙好正.👅咖哩魚蛋豬皮雙拼 $24係陳皮魚蛋啊 懷舊feel細細粒幾好咬.👅車仔麵 7餸 $103個人推介雞翼 滷水味好正👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻沙嗲醬麻辣醬 仲有205辣醬205辣醬最正🌶⚡️香辣辛麻😇😇😝🤪🤪呢碗無上面個碗咁辣反而係偏蠔油味🦪兩碗都幾大碗 食到好飽😹😼👍🏻
👅混一色對對胡 $55

• 咖喱魚蛋豬皮雙拼
  • 水煮魚米線
  • 205辣醬
2021-07-22 762 views
要左三餸麵餐+每日特飲(熱柚子蜜)米線+墨魚丸+豬紅+香菇雞肉水餃+麻辣汁湯底就普通,幾乎好似水咁,麻辣汁就只係比辣醬自己溝落湯到,都唔麻,辣都無咩;餸就正常野,無咩特別,不過個麵好少,正常女仔食量都覺得唔夠,可能要加底‼️熱柚子蜜就普通野,比較淡味整體來講,不過不失
要左三餸麵餐+每日特飲(熱柚子蜜)

米線+墨魚丸+豬紅+香菇雞肉水餃+麻辣汁

熱柚子蜜就普通野,比較淡味

整體來講,不過不失
🏡本身我都幾鍾意食車仔麵,原因係鍾意款式夠多,每次都可以選擇唔同嘅湯底,嚟多幾次都唔會厭😄呢間揀得啱車仔麵,我都嚟過好幾次🥰鍾意呢度地方企理,乾乾淨淨,而且燈光光猛。要數我嘅至愛,就係呢度嘅✨麻辣鴨血~口味係微辣+微麻口味,即叫即熱,口感爽滑,好香口!呢度有個三餸一麵嘅套餐,送埋飲品都係50蚊,份量夠豐富,仲可以自由選擇麵底或生菜底添。呢度目測至少有三、四十款菜式,多到不能盡錄😆我最鍾意嘅幾款✨午餐肉~超級大塊,厚度達1cm,而且仲細心地煎過,食落外面脆脆地添✨豬大腸~滷水汁甜甜地,而且唔會太油膩,炆得夠淋✨白蘿蔔~明顯用上高湯煮過,清新又入味✨黑松露餃子~一咬落有好香嘅黑松露味,食得出係冇落味精👍內裏嘅豬肉都好爽滑,明顯新鮮製作!
🏡

呢度目測至少有三、四十款菜式,多到不能盡錄😆

我最鍾意嘅幾款
✨午餐肉~
超級大塊,厚度達1cm,而且仲細心地煎過,食落外面脆脆地添
✨豬大腸~
滷水汁甜甜地,而且唔會太油膩,炆得夠淋
✨白蘿蔔~
明顯用上高湯煮過,清新又入味
✨黑松露餃子~

2021-07-06 582 views
落雨濕濕想食濃味嘢,如果在中上環的話,多數會揀呢間。因為它除了車仔麵有好多餸的選擇外,湯底方面有少有的麻辣和水煮。*水煮魚配上湯米線*。賣相不俗,魚肉份量十足而且非常嫩滑又無骨,雖然小辣都幾辣,但因為上湯米線是分開上的,所以可以按自己口味添加適量的水煮辣湯。$69吃得很滿足。*麻辣鴨血*。表面看和水煮魚好相近,但這個加了蒜蓉,把滑溜的鴨血和蒜蓉一同放入口,非常惹味。*車仔麵加麻辣汁*。先喝一口湯時覺得湯底略鹹,但拌勻後再試就吃到花椒的香味,加上餸和麵後就不覺鹹了。其中極品牛腩條必食,軟腍得來有牛肉味;黑松露雞肉水餃也很好吃,不過只得一隻有點孤寒;反而金錢肚最抵食,份量不少。*醉雞翼*和*咖哩魚蛋豬皮雙拼*味道普通,可以再「醉」點和再「咖哩」一點,要吃小食的話還是推薦麻辣鴨血。店內光猛乾淨,員工有禮,想食濃味辣味的可以試下,至少食完不會口渴。
水煮魚配上湯米線
麻辣鴨血
麻辣汁車仔麵(五餸)
千杯不醉雞翼
咖哩魚蛋豬皮雙拼
凍奶茶凍咖啡
油菜
2021-07-06
$90 (Tea)
水煮魚配上湯米線
麻辣鴨血
麻辣汁車仔麵(五餸)
千杯不醉雞翼
咖哩魚蛋豬皮雙拼
凍奶茶凍咖啡
油菜
又係趕開會,又係中環,今次去到中遠大廈。N年前,呢度隔離新紀元最出名梗係大家樂,執咗九世;其實仲有間快靚正,就係華御結,求其買個飯糰咬兩啖又飽,點知執埋,成個新紀元啲舖成日轉,連1樓間酒樓都冇埋,但原來有間舖屹立不倒,偏偏係消費能力幾高嘅地區,最做得住係車仔麵。其實呢間嘢開咗冇幾耐就試咗一次,不過不失啦,但做到今時今日都仲健在,正常估計都優勝過同區執咗嗰啲舖頭,原來又真係。今次試新嘢食,食佢哋個小窩米線,好多人當麻辣火窩咁食,其實肺炎之後,已好少打邊爐,麻辣火窩更加好耐冇食,一於頂下癮。點咗自選麻辣小窩,餸係午餐肉、芝士腸同墨魚丸。墨魚丸唔係最cheap食到成口粉嗰啲,夠彈牙,索咗個麻辣味堅正;午餐肉先驚喜,我食嗰塊啱啱煎起,香口到爆,索埋個汁,好似真係食緊麻辣火窩咁。其實都未講個汁,正常辣度之餘,最緊要夠麻,麻真係好重要,得個辣字係冇用。整體好回味。如果下次再試,會試豆卜、雞翼同水餸更索味嘅配料。
又係趕開會,又係中環,今次去到中遠大廈。

如果下次再試,會試豆卜、雞翼同水餸更索味嘅配料。