2020-01-10
同朋友去住奧海城,知道附近嘅埃華街有好多好野食,於是落去探險試吓啲新餐廳。最後選了這一間川菜店,感覺好像有間深圳出名嘅酸菜魚店。一入去見到已經高朋滿座,雖然要等下位但係冇所謂啦,最緊要食好嘢。咁多人等位應該間餐廳食物質素唔錯。餐前小食我地叫了涼拌土豆絲,好有川菜特色,但不會太辣,好啱我口味。坐低見但好多人都叫一盤盤嘅酸菜魚,我同朋友都點了一碟。碟酸菜魚放落黎真係有啲嚇親,真係好大碟夠晒兩個人食。個湯底好好味,我同朋友忍唔住飲咗一半。最緊要係個酸菜魚又滑好新鮮份量有多。唔怪得知咁多人叫。我地仲叫左個白飯黎配個湯底。紅糖糍粑:我哋點了這個菜作為甜品。最特別除咗糯米”煙煙un un”之餘仲要加埋個醬汁甜甜地好好味。這個甜品作為一個完美點綴真是不錯。其實今次試嗰啲酸菜魚,我哋想下次約埋多兩個朋友試吓佢哋嗰碟勁量版酸菜魚
紅糖糍粑:我哋點了這個菜作為甜品