2016-10-05
放假通常都係行街睇戲+食飯, 睇完戲後小妹有d想食泰國野, 不過旺角真係冇咩地方既泰國菜係好食 所以2人花左幾蚊小巴黎到九龍城食泰國菜黎之前上網search過呢間泰國餐廳, 位置正正係巴士站🚌附近, 相比起其他泰國餐廳比較近~~~~ 落車之後搵一搵, 好快就黎到不過九龍城既泰國菜館有好多, 但點解會簡到呢間?🤔🤔🤔😁正正因為佢地有個<$1>優惠!!!!👍🏻原來每日優惠都不同, 當然要食一定需要符合指定要求~💁🏼星期一 泰式明爐烏頭魚🙋🏼星期二 泰式香茅炸豬扒🙆🏼星期三 酸辣去骨鳳爪沙律🙎🏼星期四 椰汁冰🙋🏼星期五 泰式炸蝦餅 (3件)🙆🏼星期六 各式細支啤酒💁🏼星期日 飛天通菜*只限堂食, 需惠顧任何一個主餐牌的項目 (飲品, 白飯及 香飯除外), 並且每枱只限使用一次一黎到門外完全唔似內街既泰國菜館, 感覺干淨好多同有d似係新派既泰國菜館❤️店內都幾大, 店舖似係將2間舖打通, 餐廳成U字型雖然黎到既時間只係7:30不過入座率已經超過9成, 被安排左係門口位所以影唔到入面有幾多人😩而且用餐途中不時有好多一家大細黎呢度食飯, 之後都要攞飛等位.. 估唔到呢度都幾多人食!😳
不過九龍城既泰國菜館有好多, 但點解會簡到呢間?🤔🤔🤔 😁正正因為佢地有個<$1>優惠!!!!👍🏻
原來每日優惠都不同, 當然要食一定需要符合指定要求~ 💁🏼星期一 泰式明爐烏頭魚
🙋🏼星期二 泰式香茅炸豬扒
🙆🏼星期三 酸辣去骨鳳爪沙律
🙎🏼星期四 椰汁冰
🙋🏼星期五 泰式炸蝦餅 (3件)
🙆🏼星期六 各式細支啤酒
💁🏼星期日 飛天通菜
*只限堂食, 需惠顧任何一個主餐牌的項目 (飲品, 白飯及 香飯除外), 並且每枱只限使用一次 一黎到門外完全唔似內街既泰國菜館, 感覺干淨好多同有d似係新派既泰國菜館❤️
店內都幾大, 店舖似係將2間舖打通, 餐廳成U字型
而且用餐途中不時有好多一家大細黎呢度食飯, 之後都要攞飛等位.. 估唔到呢度都幾多人食!😳😳😳
講返先~~今日係星期日, 所以<$1>優惠係飛天通菜, $1咁抵食!!! 點會唔叫!!! 😂😂😂😂
而且見到每一枱都有order😆
最衰今日並唔係星期一😔😔…星期一既明爐烏頭魚由百幾蚊減到<$1>..😭
除左order左$1優惠推廣之外, 仲叫左個廚師推介既炭燒牛肋骨 & 咖喱海鮮包
牛肋骨=牛仔骨, 因為牛肉與骨相對關係, 往往呢d位置既肉都唔會十分太肥!🙆🏼
炭燒牛肋骨唔似一般製法 (唔知係咪真係以炭燒製作喇~~~🤔🤔🤔)
不過食落的確好有驚喜! 😍😍😍 醃製時間恰當, 但唔會太過火
醃製既味道加重左牛香既味道, 牛味重~~🐂而且骨同肉之間會帶點牛筋, 食落入味得黎而且頗有咬口👏🏻👏🏻👏🏻
單食已經好香, 想多重驚喜既可以點埋配有既泰式醬汁~ 酸酸辣辣, 不過點左就會有d搶左牛肋骨獨有既香味!
$1😍 $1😍😍 係$1😍😍😍
雖然唔係烏頭魚, 不過$1完全唔野少!
份量好足嫁❤️ 唔會因為平而偷工減料
通菜夠咸香得黎而且好爽脆! 唔錯
唔想食飯又想食咖喱, 呢個咖喱包完全滿足我嘅願望❤️ 海鮮有蝦, 魷魚, 青口, 份量唔算多, 不過咖喱汁斟滿成個麵包盅, 而且麵包外脆內軟, ok ga!