2019-06-01
話說已經有一整年沒有嚟過油塘「大本營」,咁啱今日係油塘附近參加完一個行山活動⛰⛰,有山友👥話試過商場裏面嘅「旺記冰室」幾唔錯,於是抱住一試無妨嘅心態,跟住山友👥嚟到呢度搵食。「旺記冰室」屬於商場美食坊「大食代」裏面嘅其中一間餐廳,位處商場三樓,門面位置非常吸睛👀👀,在「大食代」嘅最當眼處。由於剛行完山,消耗左好多體力,去到餐廳門外,見到餐牌,已經流哂口水。🤤🤤服務員安排了卡位座給我們,坐得幾鬆動舒服,座位編號牌亦設計得很時尚,細心一看,原來餐廳英文名叫「Mon Kee」,我想因為名字跟「Monkey🐵🐵」諧音相似,餐廳特意用了一隻「Monkey🐒🐒」馬騮仔圖案做logo,連服務員💁🏻♂️💁🏻♀️的服裝亦都印有這個Logo,感覺年輕活潑。環顧四周,餐廳裏面仲有兒童椅供應,非常貼心。💝💝餐廳嘅食品主要有十幾樣,基本上,係餐牌最後一頁已經可以看到,餐牌內就附設圖片參考。見餐廳有告示,指湯底用鮮雞製作,看來很吸引,於是就點了雞扒忌廉麵豉湯讚岐烏冬!🍲🍲食物上枱賣相非常好,🐥雞扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋蔥、木耳、青椒、紅蘿蔔🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,營養十足。湯底有鮮雞及金寶湯味,令
環顧四周,餐廳裏面仲有兒童椅供應,非常貼心。💝💝
食物上枱賣相非常好,🐥雞扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋蔥、木耳、青椒、紅蘿蔔🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,營養十足。湯底有鮮雞及金寶湯味,令人聯想起兒時媽媽煮嘅愛心通心粉。💕💕
另外,飲品方面,由於我們坐的位置接近水吧,坐低已經聞到陣陣茶香😌,按捺不住跟友人說:咁香噴噴,一定要試吓呢到嘅奶茶!喺餐牌上,發現唔單止有普通奶茶,仲有薑汁奶茶㖭!記得上一次飲薑汁奶茶,已經係一年前喺馬來西亞旅行嘅時候,咁難得見到,決定一於試吓!
奶茶用金屬隔層保溫杯上,聞落都幾香,飲落有薑味,入口尚算順滑,但個人喜好,始終覺得奶茶用瓦杯☕️或玻璃杯🥛盛載會較好飲,另匙羹用不鏽鋼羮🥄比膠羹好。
整體而言,食物味道好,價錢合理,值得推介。