2022-09-28 2337 views
有冇發現身邊好多人都改咗食素呀?大家除咗想令身體健康之外,當然味道都要唔差啦。其實今時今日嘅 #素食 造型同味道,都唔會比 #肉食 輸蝕輸蝕㗎喎😉 早幾日 #小秘書 就跟朋友去咗 #中環 幫襯一間素食店🥒 Miss Lee,果然無令我失望😉沿住 #皇后大道中 一直行到 #中環中心,行到後街好容易就會發現一間以綠色為主調嘅餐廳,呢間就係我哋要搵嘅目的地。因為要就我嘅時間,所以我哋坐抵都差唔多過晒正常嘅lunch hour,不過人少啲咪仲好囉😅 佢哋午市都係以套餐為主,我哋揀咗個 4-course lunch set,正好可以試哂4款 #前菜(每個套餐可以點兩個小食),包括 #涼拌瓜、#生菜包、#芝麻南瓜餅 同埋 #黑木耳酸辣湯。除咗個 #酸辣湯 對我嚟講太酸太濃味之外,其餘幾款我都覺得幾特別,尤其係個 #生菜包,#素肉 幾可亂真,配埋脆嫩嘅 #生菜 一齊入口,感覺好有層次感。至於 #主菜,我哋點咗 #菠蘿咕嚕菇、#麻婆茄子豆腐 配 #羽衣甘藍飯 🍚 #上海菜飯 我就食得多,呢個配搭都係第一次🤩 講到主食,#師傅 將 #茄子 🍆 處理得好鬆化,咬落去完全無油膩嘅感覺,加埋啲 #麻婆豆腐 一

佢哋午市都係以套餐為主,我哋揀咗個 4-course lunch set,正好可以試哂4款 #前菜(每個套餐可以點兩個小食),包括 #涼拌瓜、#生菜包、#芝麻南瓜餅 同埋 #黑木耳酸辣湯。除咗個 #酸辣湯 對我嚟講太酸太濃味之外,其餘幾款我都覺得幾特別,尤其係個 #生菜包,#素肉 幾可亂真,配埋脆嫩嘅 #生菜 一齊入口,感覺好有層次感。至於 #主菜,我哋點咗 #菠蘿咕嚕菇、#麻婆茄子豆腐 配 #羽衣甘藍飯 🍚 #上海菜飯 我就食得多,呢個配搭都係第一次🤩 講到主食,#師傅 將 #茄子 🍆 處理得好鬆化,咬落去完全無油膩嘅感覺,加埋啲 #麻婆豆腐 一齊送飯,味道辣辣地都幾惹味🤤 成餐飯整體嘅感覺都唔錯👍🏻 最後食埋個 #甜品 #雪燕桃膠腐竹糖水 滋潤吓個喉嚨🤤 濃濃嘅豆乳味道,正呀喂🫶🏻
2022-09-15
Type of Meal