2024-10-21
12/10/2024📍榕基滷水專門店1992之前睇YouTube介紹過呢間舖 話幾個後生仔將傳統老店以新派方式經營💡呢日經過大埔 終於有機會嚟試下晚市唔只滿座 仲有好多人等外賣 入面裝修的確冇果種老店嘅感覺 好光猛 不過座位比較窄 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨原隻鵝髀配鵝油撈麵($82)+黃金滷肉($7)成隻去骨鵝髀切開咗8嚿 食起上嚟好方便 冇乜皮下脂肪 肉質實淨 好入味!黃金滷肉同台式滷肉差唔多 撈落個麵度 冚過咗鵝油香 但都幾好食幾鍾意個麵質 唔會太軟身🍜每個set都可以揀一款小碟 我哋試咗糖脆炒花生魚仔同埋醃蘿蔔 都幾好食✨綜合牛肉配雞湯麵($69)+滷豆腐($9)一次過試晒牛𦟌、牛筋、牛肚 全部都煮到好腍好入味🐮但係牛𦟌切到好薄 口感差咗啲 牛筋好冧 好似豬軟骨咁 食落好驚喜湯麵嘅湯底唔油 又有雞嘅鮮甜 麵質同撈麵一樣 唔易浸到腍晒🍜滷豆腐有4片 同樣係好入味 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單~$180(免收加一)我哋都未試過專賣滷水嘅餐廳 所以都唔知點為之出色嘅滷水 但單憑個人喜好 我哋都幾鍾意呢間嘅口味🫶🏻推薦指數🌟:4/5📍大埔廣福道97-99
📍榕基滷水專門店1992
呢日經過大埔 終於有機會嚟試下
晚市唔只滿座 仲有好多人等外賣
入面裝修的確冇果種老店嘅感覺 好光猛 不過座位比較窄
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨原隻鵝髀配鵝油撈麵($82)+黃金滷肉($7)
成隻去骨鵝髀切開咗8嚿 食起上嚟好方便
冇乜皮下脂肪 肉質實淨 好入味!
幾鍾意個麵質 唔會太軟身🍜
✨綜合牛肉配雞湯麵($69)+滷豆腐($9)
一次過試晒牛𦟌、牛筋、牛肚 全部都煮到好腍好入味🐮
但係牛𦟌切到好薄 口感差咗啲
牛筋好冧 好似豬軟骨咁 食落好驚喜
滷豆腐有4片 同樣係好入味
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$180(免收加一)
推薦指數🌟:4/5
📍大埔廣福道97-99號地舖