2015-05-24 526 views
放假就緊係要同嫲嫲去飲茶啦~今次就去左係元朗既新派「茶居」,去到等左一陣就有位,但可能落雨既關係,餐廳入入有點'扇',不過店員佢地好細心提醒地面比較滑,好喇終於安全坐低了,馬上剔點心先~千挑萬選下揀左呢幾樣...豉汁蒸鳳爪---飲茶必點點心,呢度佢蒸得好入味,又夠曬林,好岩嫲嫲食咸香黑魚子燒賣---雖然一籠得兩粒,但佢粒粒都有好大粒蝦係入面,超有口感,一人一粒就岩岩好了~燒賣圖睇下幾大粒吾係老點小漢堡---新派點心,中間個層用炸蝦代替了免治牛肉,再配埋清新既沙律醬(我覺得有少少wasabi味)口感好鮮味,食多幾個都得漢堡的則面圖彩絲正常牛柏葉---而家好多茶都冇整薑汁牛柏葉呢個點心了,因為聽嫲嫲講同洗豬大腸一樣都幾考功夫,洗得唔乾淨就會有味道,所以我當然唔會錯過食佢既機會。。。入口好香蒜蓉味,反而冇咩唔薑味,第二個唔同既地方係佢呢度好大兜,幾抵食冬筍普通鮮蝦餃---呢個同燒賣一樣粒粒都超飽滿,個蝦餃皮晶瑩剔透,唔"痴牙"最後係戚風班蘭馬拉糕---之前係新加坡食既班蘭蛋糕好香班蘭葉味,但呢度都出奇地好香呢隻味,佢仲有好香椰子味添!!!好正啊
放假就緊係要同嫲嫲去飲茶啦~
千挑萬選下揀左呢幾樣...
豉汁蒸鳳爪
冬筍普通鮮蝦餃
戚風班蘭馬拉糕
2015-05-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
豉汁蒸鳳爪
咸香黑魚子燒賣