2019-12-17
今日收工過去灣仔玩具街睇玩具,之後睇下有咩餐廳好食,我老婆話又好似好耐冇食過韓國嘢,諗起附近有間韓國野都幾好食,所以搵左D間新派韓國野試下。入到去坐底之後,這間餐廳裝修格局都非常時尚,坐位又舒適,點完餐之後都會送上前菜,今次前菜有:蓮藕片、泡菜、牛篣。【自家燉製人參雞湯】在冷冷的天氣,當然要食暖胃既人參雞湯,這個人參雞是原隻雞上,隻雞都算大隻,這個雞湯非常清又不會覺得好油,仲要有濃濃的雞湯甜味,仲帶點人參味,真是份量十足,雞肚內有人參、糯米、紅棗、栗子肉、藥材等,喜歡人參味可叫來試下。【炒韓國牛肉粉絲】這個粉絲炒得好夠獲氣又夠熟透,材料多,再加入醬汁炒至入味,口感沒有油膩感及調味又適中。不錯!!【自家製雲呢嗱雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片】到最後食飽飽,點都要叫返個甜品來試下,這個焦糖合桃雲尼拿雪榚,焦糖合桃十分香脆可口令雪榚提升左不少口感,再加上黑白芝麻脆片,真是不錯。
在冷冷的天氣,當然要食暖胃既人參雞湯,這個人參雞是原隻雞上,隻雞都算大隻,這個雞湯非常清又不會覺得好油,仲要有濃濃的雞湯甜味,仲帶點人參味,真是份量十足,雞肚內有人參、糯米、紅棗、栗子肉、藥材等,喜歡人參味可叫來試下。 【炒韓國牛肉粉絲】
這個粉絲炒得好夠獲氣又夠熟透,材料多,再加入醬汁炒至入味,口感沒有油膩感及調味又適中。不錯!! 【自家製雲呢嗱雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片】