2021-02-28
老一輩鍾意飲茶,其實我真係麻麻。污糟,嘈雜,服務惡劣等等... 阿哥前幾日話book咗間靚餐廳請同爸媽飲茶食點心,我心唸莫非阿哥股市大斬獲請我地去酒店飲茶咁好死?結果阿嫂send出來個link係銅鑼灣謝斐道,係地舖而唔係酒店囉~有人請當然開心食,遲咗少少佢地已經全部入座,我去到已經有一桌既精美點心等緊我🤩🤪 好精緻啊!So surprised!! 阿嫂即刻夾咗個勁cute既青蘋果🍏俾我叫我趁熱食。原來係一個叉燒酥!有青森蘋果粒,微酸,中和咗酥皮既油膩感!👍🏻其他點心都好精美,個「流心煎堆仔」好鬆脆Q韌,裡面d奶黃係流心既。好耐無食過咁好味既!100分!💯「黑松露珍珠雞」聽落好似好伏,結果出乎意料地match!「燙金綠茶流沙包」都係大推!奶黃流心都試過,綠茶係第一次。好得!和牛燒賣係用澳洲M7和牛,配搭少少燒汁同柴魚片將燒賣變咗粵菜日本菜fusion點心🤣。師傅都真心幾有創意同大膽。好juicy好正😋😍(但要$38一件,阿哥都幾豪氣🤪)「梁溪脆鱔」睇落以為真係鱔但食落完全唔係,先知原來係素食,係菇🍄!好脆,感覺幾搞笑。試咗多款點心之後都叫咗飯麵。因為阿爸都好欣賞個和牛燒賣所以叫埋和牛炒河
「黑松露珍珠雞」聽落好似好伏,結果出乎意料地match!
試咗多款點心之後都叫咗飯麵。
因為阿爸都好欣賞個和牛燒賣所以叫埋和牛炒河($138😂),都好得!瞬間被清光咗。炒得咁靚仲唔油膩果下勁!
另一款「西班牙紅蝦炒麵」要$288,睇相好靚但我都唔好意思再叫、下次啦~(因為大家已經話會encore再來,無謂一餐食到阿哥唔敢再來🤓)
個薑蔥蝦籽撈麵簡單得來唔平凡,好多蝦籽好香。again,係抄功好掂都面質口感好好亦唔油膩。老人家怕油膩但呢度控制得好好,阿媽阿爸都讚不絕口。
總而言之,呢餐大家都食得好開心同飽足,樂也融融咁兩老應該可以開心足幾日。🤣
雖然比起一般飲茶貴但淨計環境舒適衛生同服務都已經係值得,食物質素本身好高,真心係抵讚!👍🏻👍🏻👍🏻希望佢地生意興隆繼續保持水準!💪🏻 💮