2018-12-09 104 views
係旺角行行下街,女友忽然話想食韓燒,我立刻上網研究一下,發現朗豪坊裏面有一間我地仲未試過既餐廳 <Lab 10>,於是就拿拿臨訂位,到夜晚我地準時到達餐廳門口~~~門口有專門特飲既corner~當晚室内人客唔算太多,現場座位間隔算寬落~~比較特別既係,餐廳座位充分利用空間,係每個座位上面設置擺放菜單既架,方便食客隨時翻閲菜單之外,同時亦唔會占據臺面空間 ~~餐廳雖然主打韓式燒烤,但同時 亦會提供其他韓式小食及主食~~為左同一時間可以試到唔同食物,我地就點左餐廳既主打套餐(伴果汁)~~由於餐廳屬意將全部食物準備好先一次過上,所以當晚係等候時間方面比較耐~~等左一陣,食物終於開始上場~~~泡菜金字塔 - 裏面包含泡菜、辣蘿蔔、辣青瓜,口感上能滿足不同食客,味道上亦十分開胃~~~生韓牛伴雪梨牛油果 -  擺盤有心思,生牛肉好嫩,配上奇異果既鮮甜,加上雪梨絲既脆,整體味道夾之餘,口感上亦都見立體~~~特級薄切和牛肉眼 -  有店員幫忙,肉眼雖然薄切,但仍然充滿油脂,加上葱花調味,蘸上由泡菜加蛋的醬汁,令到肉眼味濃得黎唔會太膩~~牛肋骨+牛肩肉 - 雪花分佈十分均匀,食落啖啖肉之

門口有專門特飲既corner~

等左一陣,食物終於開始上場~~~
泡菜金字塔
生韓牛伴雪梨牛油果

特級薄切和牛肉眼
牛肋骨+牛肩肉
牛肋骨+牛肩肉 - 雪花分佈十分均匀,食落啖啖肉之餘十分有肉味,基本上食個時都唔使點樣蘸汁已經夠味~~
精選海鮮 - 虎蝦、生蠔、帶子
精選海鮮 (虎蝦、生蠔、帶子)- 帶子同虎蝦夠肥大,生蠔就稍微細支左少少~~~
果汁
隨餐附送既果汁以test tube盛載,店員建議由外至内逐一品嘗,特飲由外至内分別為:

外 - Sour Bomb (檸檬+西柚+奇異果+蜜糖)
中 - Coco (椰青水+青檸+西瓜+蜜糖)
内 - Captain Lab - (熱情果+奇異果+橙+蜜糖)

由於其實個套餐肉既分量食起上黎都算幾多,尼幾杯幾fresh既果汁就稱職甘扮演中和油膩感既角色~~~

餐廳由於爐邊抽氣做得好,所以成個過程唔大煙兼且食完身上都唔大味,埋單人均300幾蚊,算係一次唔錯既韓燒體驗~~~

2018-12-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
泡菜金字塔
生韓牛伴雪梨牛油果