2018-10-04
是夜跟友人扮扮文青,到西環早前開的[談風:vs:再說]食晚飯。餐廳以工業味的裝修,位於地庫,半開放式廚房令餐廳空間感增加,位於地庫卻不會覺得焗促,坐位挺為闊落!晚上可選擇4道菜晚餐或A LA CARTE,我們一行三人想試多幾種食物於是點了A LA CARTE。1.小食:煎千層紫薯餅+黑蒜蛋黃醬+風乾豆豉蛋黃碎 $72賣相很好,千層紫薯餅真係一層層既口感,好特別同埋都幾飽肚。2. 小食:牙買加辣雞翼+薄荷西瓜沙律 $78雞翼同外面的buffalo wings的辣好唔同,比較重蒜味,因為味道比較濃,配上薄荷西瓜沙律,感覺非常清新!3. A LA CARTE: 黑啤燴牛肉 $136燴牛肉好入味,有種回甘的甜味,再配上自家製黑啤包。4. A LA CARTE: 蟹肉雲吞 $148最鐘意的一個dish,上碟的presentation好好,蟹肉雲吞每一啖都係蟹肉,特別喜歡青蘋果昆布同埋墨汁椰菜花茸。每道菜式都好精緻,看得出廚師的心思!好似餐牌會定期變動,還有不定期更換的是日限定菜單,下次再去試下其他野食先!
1.小食:煎千層紫薯餅+黑蒜蛋黃醬+風乾豆豉蛋黃碎 $72
賣相很好,千層紫薯餅真係一層層既口感,好特別同埋都幾飽肚。
2. 小食:牙買加辣雞翼+薄荷西瓜沙律 $78
3. A LA CARTE: 黑啤燴牛肉 $136
燴牛肉好入味,有種回甘的甜味,再配上自家製黑啤包。
4. A LA CARTE: 蟹肉雲吞 $148