2016-12-14 295 views
第一次食呢間甜品鋪係喺九龍城,原來旺角都有一間,喺煙廠街直插過去,唔洗5分鐘已經由旺區到達,不失為mk飯後之選。店內甜品配搭新穎,但效果出色,毫不突兀。選擇之多諗咗15分鐘先揀好,有選擇困難記住帶多幾個朋友仔嚟,嗌多幾款分甘同味心星五星之選,想搵米芝蓮舉報佢。首先士多啤梨(配芒果?)沙冰已經相當精采,冰涼得嚟唔快融,仲咬到果榨嘅感覺。配料除咗新鮮士多啤梨同芒果,仲有好貼題心型士多啤梨蒟蒻同星型芒果蒟蒻,非常彈牙。所有嘢溝埋實在係神奇,頂級,超卓。香芒小丸子香芒小丸子原來仲有雪糕同西米,唔似其他鋪頭加$5先畀幾粒西米你。$33食到幾樣嘢,誠意分都加十分。豆腐綿花冰受法國菜式啟發,家下啲餐廳連加滴汁都要寫出嚟驚,點估到一個豆腐綿花冰送夠芒果、珍珠、蜜糖星星畀你,配搭效果仲喜出望外,集鬆、韌、綿、脆於一身。綿花冰本身亦相當出色,夠薄夠鬆身,入口即融,豆腐味越dep越出。紅豆芋圓鮮草凍朋友A話係最好食係呢味,不過本人唔多嗜甜就覺得有啲over,可能有返咁上下少女情懷先識欣賞。埋單可見人均$30,食到$50嘅質素,可謂除咗各大連鎖糖水鋪之外嘅黑馬之選。

紅豆芋圓鮮草凍
紅豆某圓鮮草凍
2016-11-20
$32 (Dinner)
紅豆某圓鮮草凍