2017-07-06
今日同朋友喺觀塘工廠區附近搵嘢食,喺駱駝漆附近搵到一間sell健康嘅中式菜館。 入到去每張枱都放咗個好有特色嘅茶杯,入邊已經有八寶茶嘅材料,杯八寶茶好香,味道好複雜,但加咗好多次水,味道依然好濃,好飲之選。 我哋叫咗個二人餐,我哋將兩個頭盤改咗做一個三色拼盤,另外我哋有兩個是日燉湯,豉油皇蝦,荷葉香菇蒸雞,籠仔班頭腩,濃湯杞子浸菜同蝦仁鮑絲炒飯。 三色拼盤首先送上,入面有五香牛展,佛山薰蹄同花雕鴨舌。牛展好香,鴨舌有啲酒味,而佛山薰蹄亦都好爽脆。 之後是日餐湯都送上,今日餐湯係姬松茸節瓜螺片燉豬展湯,碗湯入面啲料好足,有瓜有螺片,而且一啲都冇味精。 仲有兩隻豉油蝦,蝦肉好新鮮彈牙,而且豉油都好入味。 之後係籠仔班頭腩同荷葉香菇蒸雞,籠仔班頭腩啲肉好新鮮,同埋有啲蒜蓉香。之後係荷葉香菇蒸雞,雞肉好滑好彈牙。 仲有濃湯杞子浸菜,啲菜係娃娃菜,啲濃湯同杞子味入咗喺啲菜度,而且啲菜唔會太淋。 最後係蝦仁鮑絲炒飯,啲蝦好大隻,同鮑絲都唔少,味道不錯。
仲有兩隻豉油蝦,蝦肉好新鮮彈牙,而且豉油都好入味。
最後係蝦仁鮑絲炒飯,啲蝦好大隻,同鮑絲都唔少,味道不錯。