2024-10-29 2307 views
我本身不是住附近,亦不是住港島,但一年中都會特登搭車去新興食家食十零次,覺得佢既點心味道只此一家,第二度真係做唔到,又有好多懷舊既點心佢仲會做。每次去都見到好多遊客或第一次幫襯既人,有點狼狽,所以真係想分享一下自己既經驗。第一樣就係叫點心,遊客同第一次去既人都會用點心紙去點心頭好,我建議就不要🙅,用來參考睇下有咩食就好,原因是好多時見點了幾樣,可能都係得一樣有,有啲係賣晒,亦有啲係蒸唔切,唔好嘥心機,你可以睇左邊樣啱就叫樓面姨姨攞或者直接去點心檔睇下有咩,直接叫,有時同樓面姨姨講佢未有的,就會叫你等一下,幫你即刻蒸,我就仲簡單,睇住佢廚房推點心車出咩點心,啱就直接叫,新鮮熱辣。更重要是遂一叫的話,就可以享受到點心最熱辣美味既一刻,好過幾樣放枱面而唔知食邊樣好。第二樣就是叫既份量,好多時樣樣都想試,樣樣都想食,給遊客既建議就是不要點太多太飽肚既點心,好似蒸鳳爪排骨飯,糯米雞,糯米飽,雞球大飽等,每樣都非常飽肚,食一樣就食飽就無謂啦,若果無兩、三、四人分享的話,就真係要衡量一下自己肚量,而佢既蒸斑頭腩飯套餐都相當出色,本人就會叫走飯,以免食唔到其實點心,當然,其實都有一些隱藏🙈技的,就是有
第一樣就係叫點心,

第二樣就是叫既份量,
好多時樣樣都想試,樣樣都想食,給遊客既建議就是不要點太多太飽肚既點心,好似蒸鳳爪排骨飯,糯米雞,糯米飽,雞球大飽等,每樣都非常飽肚,食一樣就食飽就無謂啦,若果無兩、三、四人分享的話,就真係要衡量一下自己肚量,而佢既蒸斑頭腩飯套餐都相當出色,本人就會叫走飯,以免食唔到其實點心,當然,其實都有一些隱藏🙈技的,就是有幾樣點心係可以遂件叫的,如:义燒飽,炸鮮奶,春卷。若果得兩人食,叫依啲再分開一人一半,就又可以多試幾樣點心

第三樣美食推薦,
正所謂早起的鳥兒有蟲吃,係度飲茶🫖食點心道理一樣,越早去款式越齊,佢出品既點心樣樣都好食,蝦餃燒賣山竹牛肉算全日都有的,要食要試緊係食啲稀罕野,食燒賣倒不如食鵪鶉蛋燒賣、豬肚燒賣,食牛竹牛肉就轉食干蒸牛肉(這不確定有無,點心紙無寫,不過,果次我聽到有客問,廚房話賣晒),其他仲有就是,老食家推薦既蒸排骨(店裡有老食家相片),出晒名既流沙飽,好少見既雞絲粉卷、雞球大飽、糯米飽、元貝金菇餃、仲有百花釀豆腐⋯⋯最後係本人必食推薦,咖哩金錢肚,每次必食,等點心車一推出來叫賣,聽到有,一定點的,熱辣辣,入味之中又軟又淋

第四樣係大家不會知,好辣者福音,就是佢地自家製既辣椒油,依個辣椒油是不會放出來的,佢地係收埋架,要問樓面姨姨拎或者去收銀問老闆攞先有,辣椒油本身又香又辣,但不嗆喉,當年我第一次去,都係有緣樓面姨姨介紹我食,一試愛上
,我開始用來點燒賣,本身燒賣都好食,點左後又另一種滋味惹味,後來用來點咖哩金錢肚,又係將本身美味加辣升華到另一層次,我真係懷疑佢點咩都夾

溫馨提提,樓面姨姨個個年紀都有番咁上下,大家無論叫開茶叫點心都多俾一點耐性,佢地已經盡力做,但是地方淺窄加上年紀,難免會怠慢,大家包容一下啦

• 咖哩金錢肚